Поредно заседание на правната комисия в парламента под знака на

...
Поредно заседание на правната комисия в парламента под знака на
Коментари Харесай

Реформите в правосъдието: Сблъсъци и обиди между депутатите в правната комисия

Поредно съвещание на правната комисия в Народното събрание под знака на кавги и взаимни обиди. Депутатите не можаха да закрият профилираните съд и прокуратура, а съвещанието на комисията бе прекратено два пъти поради работата на Народното събрание. По-рано народните представители гласоподаваха на второ четене Бюрото за отбрана на очевидци да мине под шапката на Правосъдното министерство.

Народните представители ще се опитат още веднъж да разискват закриването на спецсъда и прокуртурата в утрешния ден, когато ще има и пленарно съвещание на Народното събрание.

Заседанието стартира с остри реплики и обиди.

„ Използват се всевъзможни процедурни трикове, с цел да може законопроектът за преместването на Бюрото за отбрана на очевидците в Министерството на правораздаването и законопроектът за правосъдната власт да не минат заради лимитираните периоди “, съобщи Атанас Славов от „ Демократична България “.

„ Такава нагла надменност от лице, което приказва за процедурни хватки, а през вчерашния ден се изсули като цървул от съвещание и бойкотира приемането на бюджета на Здравната каса “, сподели Хамид Хамид от Движение за права и свободи.

„ Председателят на комисията беше наименуван през вчерашния ден нарушител. Г-н Славов през днешния ден беше наименуван цървул. Отвратителен език за Комисията по конституционни и правни въпроси. Най-искрено ви апелирам – спрете с това нещо! “, прикани ръководителят на комисията Андрей Михайлов от Има Такъв Народ.

„ Ние всички сме тук като народни представители, с цел да кажем на членовете на правната комисия, че е срамотия, че нито един законопроект - изключително тези, които са свързани с промяната в правосъдната система, не е излязъл от тази комисия “, сподели Мая Манолова от „ Изправи се БГ! Ние идваме! “.

„ Законопроектът ще бъде признат посредством и с нашите гласове. Искам да се обърна към сътрудниците – да не изгарят тези мостове, по които би трябвало да мине смяната в правосъдната промяна “, съобщи Явор Божанков от Българска социалистическа партия.

„ Когато извършите държавно управление, управлявате и носите политическата отговорност, тогава можете да говорите за правосъдни промени и такива генерални промени “, сподели Анна Александрова от ГЕРБ-СДС.

Снимка: btvnovinite.bg

Главният прокурор Иван Гешев пристигна в комисията и подлага на критика законопроектите - Бюрото па отбрана на очевидците да отиде под шапката на правосъдното министерство, а спецсъдът и спецпрокуратурата да се закрият.

„ Според оценката на прокуратурата, това не е юридическа промяна, а юридическа злополука “, съобщи той. По думите му тези законопроекти не реформират, а унищожават нещо, което към този момент е работещо.

„ Доста промени се оферират. Аз смятам, че доста от измененията са противоконституционни, в случай че бъдат признати, ще имаме подготвеност за реакция “, уточни Боян Магдалинчев – представител на Висш съдебен съвет.

А съгласно Христо Иванов, това, което се следи е „ церемониал на лицемерието “ и опит да се запази царството на Гешев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР