Поредният затворник заведе иск до съда срещу държавата за лошите

...
Поредният затворник заведе иск до съда срещу държавата за лошите
Коментари Харесай

Затворник съди държавата за 50 бона, нямал уединение в тоалетната

Поредният пандизчия заведе иск до съда против страната за неприятните условия зад решетките. Мъжът е лежал 7 пъти в Пловдивския затвор. Той е изискал близо 50 хиляди лв. обезщетение, защото се чувствал унизен, компрометиран и беззащитен, оповестява trafficnews.bg.

Лишеният от независимост за първи път прекрачва прага на пандиза през 1993 година. От тогава той е изтърпял 7 години зад решетките през разнообразни интервали от време. Последната си присъда излежава и към този миг.

Мъжът е сезирал Административния съд в Пловдив поради неприятните условия за живот в зандана. В жалбата е показал, че има зной и кашлица, защото в килиите няма задоволително място. На човек нямало 4 квадратни метра персонално пространство. Освен това не можел да се усамоти в тоалетната, защото не била шумоизолирана. Оплакванията не стопират до тук. Затворникът е изразил рекламация и за неработещи казанчета, липсвали загради, липсвали чешми и мивки. По отношение на храната, то същата била с неприятно качество и не съдържала задоволително калории, а водата не ставала за пиянство.

Мъжът се е жалвал още, че през зимата килиите в пандиза в Пловдив са доста студени, а през лятото топли. Спал­ното долни дрехи се е сменяло доста рядко, а килиите били цялостни с инсектициди.

Положението, по думите му, не било по-различно и в Пазарджишкия затвор, както и в ареста в Пловдив, където прекарал общо повече от година. Отново там липсвала жилищна повърхност и задоволително светлина в килиите, които пък били цялостни с хлебарки и дървеници. Имало и плесен. Санитарният възел бил в неприятно положение, като липсвала и вентилация.

В следствения арест пък нямало осветяване и хигиената била нулева. Отново нямал персонално пространство и бил нахапан от мухи и бълхи. Засегната била и тематиката за тоалетната – такава липсвала в килията.

Магистратите обаче отхвърлили по-голямата част от претенциите на пандизчията. Твърденията за липса на пресен въздух и вентилация били отхвърлени като неоснователни. Видно от справките по делото, пандизчиите имали достъп и до течаща вода. Съдът приел и че хигиената в килиите е ангажимент на лишените от независимост. Твърдението, че санитарният възел не бил шумоизолиран, не било обвързвано с нечовешко и унизително отношение, защото шумоизолацията е над междинното равнище на битови условия, счели още магистратите. Отхвърлени били и претенциите за спално долни дрехи, защото нито пандизчията, нито очевидецът не декларирали, че са поискали в допълнение такова, още повече да им е било отказано.

Съдът счел за неоснователни и останалите искания, които приел за недоказани.

В последна сметка, искът бил отчасти почетен, а размерът на претендираното обезщетение – понижен. Главна дирекция „ Изпълнение на наказанията” ще би трябвало да изплати на пандизчията обезщетение в размер на 1350 лева, ведно със законна рента. Останалата част от желае била отхвърлена като неоснователна. Дирекцията ще поеме и разноските по делото.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР