Поредният скандал с офшорни сметки за милиарди разкриха от международната

...
Поредният скандал с офшорни сметки за милиарди разкриха от международната
Коментари Харесай

Нов офшорен скандал, изскочиха имената на световни лидери


Поредният скандал с офшорни сметки за милиарди разкриха от интернационалната мрежа на проверяващите публицисти. Аферата този път придобива известност като " Парадайс Пейпърс”. Така назовават документите, уличаващи куп известни политици, висши държавници, актьори, музиканти и други

От оповестените " досиета " излиза наяве, да вземем за пример, че към 10 милиона от персоналните средства на кралица Елизабет Втора са били вложени в офшорни зони, съобщи Нова телевизия. Американският министър на търговията Уилбър Рос пък има дял от транспортна компания, ситуирана на Маршаловите острови. Фирмата е получила милиони долари от компания, измежду чиито притежатели е зетят на Владимир Путин и съветски магнат, който е обект на наказания от страна на Съединени американски щати.

Освен тях, измежду 14-те милиона разкрити документа изскачат имената и на Мадона, Боно, съветници на Доналд Тръмп, канадския министър председател Трюдо и още доста известни персони. Всички те, съгласно следствието, са се възползвали от офшорни сметки и данъчен парадайс, съобщи Българска национална телевизия.

Германският вестник " Зюддойче Цайтунг " се снабдява с 13.4 млн документа и ги предава на проверяващите публицисти. Повечето от тях са свързани с основаната на Бермудите компания за офшорни услуги " Епълби ". Дружеството удостовери, че преди месеци базата ѝ данни е станала жертва на хакерска офанзива, само че отхвърля да е осъществено някакво закононарушение. Реално разкритата от публицистите скица работи по следния метод: клиентите на компанията са вложили пари, най-много на Каймановите острови и Бермудите, а посредством офшорните сметки са съумели да прикрият приходи за милиони.

Според разлседването, херцогството на Ланкастър, което се разпорежда със средствата на Елизабет Втора, е вложило 10 милиона паунда в разнообразни офшорни сметки. И до момента в който в тази ситуация няма доказателства, че английската кралица е укривала налози, то мнозина се питат дали е редно монархията въобще да има офшорни сметки. Част от вложенията са направени във компании, едната - упрекната в експлоатиране на чиновниците си, а другата в съзнателно разгласен банкрут, оставил 6000 души без работа.

През април 2016 година, при предходните сходни разкрития - " Панама Пейпърс ", се стигна до оставки на международни водачи, правосъдни каузи и бурни кавги по целия свят. Мащабите на разкритията " Парадайз Пейпърс " и следствията от тях занапред ще стават ясни.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР