Поредният краен срок за изграждането на електронно здравеопазване, даден в

...
Поредният краен срок за изграждането на електронно здравеопазване, даден в
Коментари Харесай

Е-здравеопазването се отлага с още една година – до края на 2020

Поредният краен период за построяването на електронно опазване на здравето, даден в последните 15 години, предстоящо няма да бъде спазен. Министерството на опазване на здравето дава още една година пролонгация за завършването на плана за национална здравна осведомителна система (НЗИС) и крайният период към този момент е декември 2020, оповестиха за Mediapool от ведомството.

“Удължаването на периода е в съгласие с Управляващия орган на оперативна стратегия “Добро ръководство “, предвид на което към сегашния миг няма риск да бъде изгубено финансирането по плана “, увериха от Министерство на здравеопазването. В този период би трябвало да бъдат завършени всички действия по плана.

Той е на обща стойност 12 млн. лв. и с него би трябвало да бъдат положени основите на електронното опазване на здравето – да бъдат свързани към този момент създадени и функциониращи електронни системи на другите здравни институции, да бъде надградено електронното здравно досие на пациентите, да бъдат пуснати десетки електронни регистри и услуги, да имаме най-сетне електронни предписания и посоки, за които от години се дава обещание да проработят всеки миг.

Повече от година публичните поръчки на Министерство на здравеопазването за част от дейностите по плана бяха в спиралата на непрекъснати обжалвания, като по две от тях към този момент са определени реализатори, а по третата разногласията не престават. Очаквано лъвският къс си поделят консорциуми с присъединяване на три огромни компании, които печелят всички търгове на Министерство на здравеопазването в региона на осведомителните и информационните технологии и са работили по някои от решенията, станали емблема на неуспехите в е-здравеопазването.

Поръчките печелят нормалните обвинени
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР