Поредният концерт, с който Нoв симфоничен оркестър отбелязва своята 30-годишнина,

...
Поредният концерт, с който Нoв симфоничен оркестър отбелязва своята 30-годишнина,
Коментари Харесай

Нов симфоничен оркестър изнася първия си концерт през октомври преди 30 години

Поредният концерт, с който Нoв симфоничен оркестър отбелязва своята 30-годишнина, ще се състои на 30 октомври в зала " България ". Първият концерт на оркестъра е бил на 13 октомври 1991 година със солисти Кремена Ачева (флейта), Борислав Йоцов (кларинет) и пианиста Димо Димов.

След извършено допитване до членовете на Годишния фонд на оркестъра, е била селектирана следната стратегия за концерта в събота с диригент Борислав Йоцов: Увертюра " Сватбата на Фигаро " К. 492 от Моцарт, Фантазия " Greensleeves " от Ралф Воън Уилямс със солисти Кремена Ачева (флейта) и Ваклина Райчева (арфа), и Симфония 9 ( " Из Новия свят " ) от Дворжак.

Нов симфоничен оркестър е основан през 1991 година по самодейност на музикалната критичка Юлия Христова. Уникална е артистичната история на оркестъра. Той образова стотици млади реализатори. Административният и артистичният мениджмънт на оркестъра съумя да съчетае риска от привличането на напълно неопитните млади музиканти, солисти и диригенти с опита на майсторите в оркестровия и солистичния род. От тази амалгама произтекоха събития и креативен ориси, немислими без съществуването на Нов симфоничен оркестър.

Създаден в последното десетилетие на XX век и одобрен в XXI век, оркестърът като че ли придвижи във времето най-стойностното от богатото завещание в класическата музика. Така Нов симфоничен оркестър извърши своята задача, само че и отвори необятно вратите към последващи провокации и нови духовни пространствa, показват от екипа.

Ваклина Райчева

Снимки Нов симфоничен оркестър
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР