Поредната среща на мултидисциплинарната комисия между Република Северна Македония и

...
Поредната среща на мултидисциплинарната комисия между Република Северна Македония и
Коментари Харесай

След поредната среща: Македонците оспориха и общите корени на българската и македонската азбука

Поредната среща на мултидисциплинарната комисия сред Република Северна Македония и България, която би трябвало да обясни и реализира единодушие по общата ни история, сложи още една алена линия. Южните ни съседи оспориха общите корени на българската и македонската писменост, стана ясно от изявление на съпредседателя от българска страна проф. Ангел Димитров след 16-тата среща на комисията.

„ Срещата сякаш стартира под сянката на това, което се случи в Република Северна Македония на 8 декември. Тогава чухме от най-висшите политически представители там, че Св. Климент е основал македонската словесност, книжовност и нематериалност ", описа той пред публицисти.

Димитров напомни, че при една от срещите на комисията през 2018 година се е приело взаимно честване на братята Кирил и Методий, цар Самуил и други, дружно с текстове, които признават общия генезис на писменостите ни, само че все пак на осми декември се заговорило по обичайния метод за интерпретацията на общата история в РСМ.

Това се случва тъкмо в този момент, когато времето е уверено за проектите на РСМ да тръгне по европейския път. „ Това не е един добър жест в двустранното другарство ", разяснява Димитров.

Като безплодно и без резултати дефинира проф. Ангел Димитров 16-ото съвещание на комисията. Резултатите са нулеви, сподели той в изказване в Министерство на външните работи след края на двудневното съвещание на комисията, проведено посредством видеоконферентна връзка. Няма резултати, единственото, което беше приключено през днешния ден, е протоколът от 12-ата среща, осъществена през февруари тази година, и нищо по същността на дневния ред - т.е. тематиките, свързани с нашите бележки по учебниците за 7-мо поделение в РСМ, уточни Димитров.

„ Затънали сме в 10-11 век с РСМ и като виждам с каква лекост нашите македонски историци от Скопие пазят незащитими позиции в интерпретацията на Средновековието, съм с едно безпокойство, че малко мъчно ще върви работата през идната година ", добави проф. Димитров на брифинг в Министерство на външните работи.

„ Когато не желаеш да приемеш една съществена дефиниция от самия контракт, т.е. че има обща история, това значи, че ти имаш подозрение изобщо от приложението на контракта за другарство и добросъседство ", разяснява проф. Ангел Димитров в отговор на въпрос.

Съвместната комисия е договорила 17-ата й среща да бъде идния февруари, като през идната година са планувани общо пет срещи.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР