Поредната лъжа Борисовка. Така съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков

...
Поредната лъжа Борисовка. Така съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков
Коментари Харесай

След поредната Борисовка Петков пита: Борисов познава ли Вълка?

Поредната неистина " Борисовка ". Така съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков дефинира  вчера, че управлението на Българската банка за развиване (ББР), назначено от самия Петков, е платило 1,5 млн. лв. за консултанти по заем, който в последна сметка по този начин и не е взет.

" Всеки ден се натъкване на неистини, които целят да отвлекат публичното мнение, желаеме да разобличим още една от тях, както към този момент ги назоваваме - следващата Борисовка. Решението за емисията за дълг в ББР е взето на 21 октовмри 2021 година или второто служебно държавно управление на Радев, когато Политическа партия няма никакво присъединяване. Отказът от тази емисия е взет на 10 ноември 2022 година - настоящето служебно държавно управление, отново без никакво присъединяване на Политическа партия ", акцентира Петков.

По думите му ГЕРБ били изключително чувствителни към плащанията към консултантите, тъй като измежду тях имало и инспектори, които проверявали предходните дейности на банката по време на ръководството на Борисов.

" Ако си спомняте, 8 индивида бяха взели 1 милиард от държавните средства в ББР. Два от тези заеми, които тогава бяха маркирани, че са част от схемата на ГЕРБ, към този момент не се обслужват. На обща сума 228 милиона. "

Познава ли Бойко Борисов Вълка, попита двукратно експремиерът, визирайки прякора, с който е прочут предприемачът Румен Гайтански.

" Познава ли господин Борисов Вълка, познава ли неговия правист? Самият негов правист е взел 150 милиона, които сега са неизползвами. И когато се пробват да замазват публичното мнение с 1 милион, същинският въпрос е къде са тези 228 милиона и ГЕРБ, когато са давали тези заеми, знаели ли са, че тези пари в никакъв случай няма да се върнат назад в страната ", насочи косвен въпрос в посока Банкя Петков.

Емисията на ББР е била инициирана по време, когато дълговите пазари са били " извънредно удобни ", само че последва замразяването им поради експлоадирането на войната в Украйна, а когато те още веднъж заработват, лихвите са в пъти по-високи, аргументира решението на ББР на собствен ред Даниел Лорер.

" Когато те още веднъж отвярят, лихвите към този момент не са това, което бяха. И банката вижда, че такава емисия би трябвало да се финансира на над 6%. Вие бихте ли взели подобен товар? Разбира се, че не ", попита реторично той, в същото време отговаряйки си.

Попитан от News.bg дали макар че по време на започването на процедурата по взимане на дълг не е бил министър, въпреки всичко съзира неточност в дейностите на Кирил Петков съобщи: " Първо - не сме били даже в ръководството. Второ - никой не е откраднал. Трето - става дума за одит. Четвърто - този одит демонстрира, че 228 милиона са се източили и в никакъв случай няма да се върнат. "

Политическа партия излязоха с опровергаване и на друго изказване на ГЕРБ, изказано по-рано денем - че кабинетът " Петков " имал желание да заплати всички дължими суми на избрани " верни " компании, а на останалите - единствено 50%. Според партията на Борисов това било метод за извиване на ръце на бранша.

Според Нестимир Ананиев, който бе ръководител на районната комисия в предходния парламент, това още веднъж било следващата " борисовка ".
 Настимир Ананиев: ББР е огромна болежка на ГЕРБ
Настимир Ананиев: ББР е огромна болежка на ГЕРБ

ГЕРБ желаят да изместят фокуса от значимите тематики

" По време на 47-о Народно събрание бяха тествани 906 задачи на стойност 3,4 милиарда лв., като се откри, че 2,4 милиарда от тези действия в действителност не са настоящ ремонт и поддръжка, а съществени поправки. Преди месец служебният министър Иван Шишков съобщи, че изводите на междуведомствената комисия (натоварена със задачата да обясни кои контракти дават отговор на закона) в огромна степен са доказани от ДНСК, отчетът беше възложен на всички народни представители. От конференцията на ГЕРБ разбирам, че не са чели този отчет ", сподели Ананиев.

И акцентира - значимото в тази ситуация било, че консорциумът, изравен зад Автомагистрала " Хемус ", който " изнесъл милиони с чували " не е получил в допълнение пари от хазната.

Припомняме, че Конституционният съд постанови на противоконституционно решението на държавното управление на Кирил Петков да делегира решенията за разплащане по пътни планове на Народното събрание, вместо да се продължи практиката това да взема решение изпълнителната власт. 
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР