Поредицата от размирици в селски район на южната Жамбилска област

...
Поредицата от размирици в селски район на южната Жамбилска област
Коментари Харесай

Млади мъже изгорили къщи и стреляли по обитателите им при насилието в Казахстан

Поредицата от безредици в селски регион на южната Жамбилска област на Казахстан, в които починаха 8 души, 49 бяха задържани, а 40 ранени, са избухнали покрай границата на някогашната руска република с Киргизстан, съобщи ДПА.

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев заяви, че двама служители на реда имат огнестрелни рани, предава Българска телеграфна агенция.

В оповестени в обществените мрежи клипове се виждат млади мъже, някои с палки, които вървят в едно от селата около горящи къщи, съобщи Франс прес.

Казахстанските управляващи не дадоха пояснение за повода за избухналото принуждение, само че в този район постоянно стават произшествия сред казахското болшинство и мюсюлманското малцинство дунган, преселило се там през 19 в., след бягство от Китай, показва Агенция Франс Прес.

В известие киргизстански граничари оповестиха, че ситуацията по общата граница е умерено, само че остават в нараснала подготвеност.

Шофьор на такси, който прави курсове сред Казахстан и Киргизстан, сподели за Агенция Франс Прес, че село Масанчи, което е в центъра на спора, е било отцепено от полицията.

" Спокойно е, само че никой не може да отиде там в този момент. Полицията и армията са на място ", сподели водачът по телефона.

Според него, спорът е почнал, откакто мъж от малцинството дунган нападнал по-възрастен споделих.

Ръководителят на съдружие на дунган, представен от частната организация " Казтаг ", заяви, че повече от 10 къщи са били подпалени в село Масанчи от " млади мъже ", които стреляли по жителите им.

Държавното управление на Казахстан постоянно показва желанието си да подсигурява хармоничното общуване сред етническите групи в страната, където съгласно министерството на външните работи " живеят в мир над 100 етнически групи ", съобщи Агенция Франс Прес.

Казахското болшинство е над две трети от 18-милионното население на републиката.

Казахстан е властническа страна, където бедността е необятно публикувана, макар богатите находища на нефт, отбелязва ДПА. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР