Поредицата от нови споразумения, които засилват енергийните връзки на Унгария

...
Поредицата от нови споразумения, които засилват енергийните връзки на Унгария
Коментари Харесай

Украйна: Унгария финансира руски военни престъпления с енергийни сделки

Поредицата от нови съглашения, които ускоряват енергийните връзки на Унгария с Русия, единствено ще удължат войната в Украйна, предизвести почитан представител на Киев и прикани Брюксел да блокира споразуменията.
" Ако сте гледали видеото, в което руснаци отрязват главата на украински боец - унгарците заплащат за ножа ", съобщи Олег Устенко, стопански консултант на президента Володимир Зеленски, пред „ Политико ”.
Клип, който наподобява демонстрира изтезанието на украински военнослужещ, публикуван в интернет, провокира учудване през последните дни, а Зеленски разказа като " зверове " съветските бойци, за които се твърди, че са направили убийството.
" Трябва да си изцяло кьорав, с цел да не виждаш какви закононарушения подкрепяш. Купуването на повече газ от руснаците значи, че им предоставяте повече благоприятни условия за ескалиране на войната ", добави Устенко.
Министерството на външните работи и търговията на Унгария не отговори незабавно на молбата за коментар.
Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто подписа във вторник в Москва редица енергийни съглашения, в това число едно с държавния енергиен колос " Газпром ", което ще разреши увеличение на вноса на газ. Популисткият министър-председател Виктор Орбан поддържа близки връзки с съветския президент Владимир Путин, а Будапеща поредно се опълчва на налагането на наказания на Русия в отговор на бруталното й навлизане в Украйна.
Будапеща към този момент получава 4,5 милиарда куб. м газ годишно по силата на действителен дълготраен контракт с компанията, а новото изменение ще разреши доставките на още по-големи количества при нужда. Цената ще бъде лимитирана до 150 евро за кубически метър, като всички заплащания над тази сума ще бъдат отсрочени за по-късна дата.
" Сигурността на енергийните доставки на Унгария изисква непрестанен транспорт на газ, петрол и нуклеарно гориво ", съобщи Сиярто на конференция след диалозите. " За да бъдат изпълнени тези три условия, унгарско-руското съдействие в региона на енергетиката би трябвало да бъде непрестанно. То няма нищо общо с политическите желания. "
Двамата се споразумяха също по този начин, че Русия ще продължи да доставя петрол по водопровод в Унгария.
Двете страни ще внесат промени и в контракта, по силата на който Русия модернизира унгарската атомна електроцентрала " Пакш ", като Сиярто осъди " противозаконните ", съгласно него, старания за блокиране на нуклеарното съдействие сред двете страни.
Това съглашение би трябвало да бъде утвърдено от Брюксел и Сиярто предизвести: " Надяваме се, че Европейската комисия не желае да изложи на риск дълготрайните енергийни доставки на Унгария. "
Устенко желае Европейски Съюз да се намеси и да " окаже целия вероятен напън " върху Будапеща, с цел да предотврати даването на повече пари в подмяна на силата на Москва.
" Унгария получава финансова поддръжка от Брюксел, тъй че това е превъзходен инструмент, който може да бъде употребен неотложно ", сподели той. " Те го вършат за сметка на всички. Опитват се да получат тези сравнителни преимущества, тъй като не престават да си сътрудничат с режима в Кремъл ".
Комисията към този момент е блокирала по-голямата част от финансирането от Европейски Съюз за Будапеща поради опасенията, че държавното управление на Орбан отстъпва от демократичните правила на блока.
ЕС наложи ембарго върху транспортиран с танкери съветския петрол,, и редица други типове експорт на изкопаеми горива, само че недопечен нефт, доставян по тръбопроводи, както и природен газ, не са глобени.
Доставките на съветски газ за страни като Германия, Полша и Финландия са намалели до нула, а потоците към други пазари са понижени рязко; от ноември Москва обезпечава единствено към 13% от природния газ на блока, спрямо 36% през февруари предходната година.
Въпреки това Унгария, най-прокремълската страна от Европейски Съюз, е изключение, защото получава към 80 % от своя газ от Русия. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР