Пореден случай в Столичната община за ремонт и купуване на

...
Пореден случай в Столичната община за ремонт и купуване на
Коментари Харесай

Данъкоплатците в София са платили солено и за ремонт в Северния парк

Пореден случай в Столичната община за ремонт и пазаруване на уреди на подозрително високи цени бе огласен през вчерашния ден. Кметът на регион „ Надежда “ Димитър Димов и представители на общината са одобрили заплащания на уреди в ремонтирания Северен парк на цени, които са в пъти по-високи от цената на същите произведения на дребно, съобщи гражданското обединяване „ Спаси София “. Неговият представител Борис Бонев е самостоятелен претендент за кмет на столицата. От неправителствената организация са потърсили предложения от същите компании, с които общината е сключила контракт, и получили близо 2 до 3 пъти по-ниски предложения.

Един от образците е с ограда, поставена на площадка в Северния парк до входа откъм жк „ Свобода “. За нея са платени 11 000 лева, до момента в който за същата ограда на „ Спаси София “ е била поискана цена от 4000 лева, заяви Бонев. Общината е платила 4158 лева за детска люлка, която всекидневно струва 2033 лева Най-шокиращи обаче били разликите при покупката на маси за шах. Вместо пазарна цена от 977 лева.  " общинската " маса струва 2348 лева „ Ако от едни люлки и пейки някой съумява да " усвои " толкоз, какъв брой ли милиони от нашите пари изтичат при в действителност огромните поправки? Редовно получаваме циничното опрощение, че няма пари за една или друга активност, за решаването на един или различен градски проблем. Как да има, като се крадат? “, питат от „ Спаси София “.

През 2017 година кметът на „ Надежда “ Димов и представители на Столичната община подписват няколко контракта за ремонт и реорганизация на Северния парк. Един от тях е с компания, която би трябвало да построи две детски площадки, фитнес площадка, зона за разходка на кучета и зона за деен отдих, оповестяват от " Спаси София ". Стойността на договора е 338 000 лева С част от парите в зоната за разходка на кучета са инсталирани 9 разнообразни уреда против близо 11 000 лева Сред тях има тунел на стойност 1638 лв., обръчи за 881 лв. и трудности за към 700 лв.. Най-озадачаващият детайл във въпросната зона е комплект греди за образование на кучета. Според публичната поръчка те подкрепят пазенето на равновесие, експериментирането, скачането и координацията на домашните любимци. В реалност въпросният апарат съставлява две железни тръби, забити в пръстта, които са отчасти облицовани с шперплат, показаха от " Спаси София ". За това оборудване данъкоплатците в София са платили 3025 лева, допълват от сдружението.

Според " Спаси София " управлението на Столичната община е било наясно с изискванията, при които ще се изпълнят договорите, защото при подготвянето на публичната поръчка самата тя е показала планирана стойност от 348 000 лв.. " Спечелилият от двамата участници е дал оферта с едвам 3% по-малко от цената, заложена от администрацията. Това демонстрира, че самото управление на общината е показало цени, надвишаващи 2-3-4 пъти пазарните ", разясниха от " Спаси София ". Изчисленията на сдружението са, че чрез всеки детайл в коментираната поръчка " се източват не по-малко от 50-60% от обществените средства ".

Кметът Фандъкова разяснява, че процедурата за реконструкцията на Северния парк е правена от кмета на региона. " Кметът на региона прави този ремонт, управлява обекта. Разбира се, в случай че има някакви изказвания, те би трябвало да се ревизират. Да не забравяме, че " Спаси София " са в политическа акция. Но все пак всеки сигнал, откъдето и да пристигна, всеки сигнал аз го проверявам ", съобщи тя. Кметът на " Надежда " Димитър Димов разяснява пред БНР, че са спазени всички процедури и че нямало завишаване на цените. Той сподели още, че е подготвен да даде цялата информация за ремонта на Фандъкова и да спомага на инспекцията. 

 

Цените в центъра 

В края на април вестник " Сега " заяви, че данъкоплатците в София са финансирали и извънредно разточителния ремонт на централните елементи на града - така наречен Зона 2, включваща улица " Граф Игнатиев ", площадите " Славейков "  и " Гарибалди " и други, както и Зона 4 - пространството към храма " Александър Невски ", градинките " Кристал " и " Св. Климент Охридски "  и други Едно кошче за отпадък там струва 1000 лева, монолитна градска скамейка от гранит, каквито още не са сложени на никое място и към този момент не е ясно дали въобще ще се доставят за Зона 4, е с цена 10 000 лева, а различен вид пейки от лят камък, каквито към този момент могат да се видят на " Гарибалди " и " Славейков ", са с цена от 8922 лева без Данък добавена стойност. Обикновен ламаринен знак пък коства към 400 лева. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР