Пореден предизборен дебат се проведе в ефира на Здравей, България.

...
Пореден предизборен дебат се проведе в ефира на Здравей, България.
Коментари Харесай

Предизборен дебат: Приоритетите на партиите за външната политика на България

Пореден избирателен спор се организира в ефира на „ Здравей, България ”. Кандидатите за власт разясниха тематиката за външната политика на България. Позиции сблъскаха Даниел Митов от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев от „ Продължаваме Промяната - Демократична България ”, Ангел Георгиев  от „ Възраждане ”, Борислав Гуцанов от „ Българска социалистическа партия за България ” и Румен Йончев от " Български напредък ".

 

„ Ясно е, че след следващата предизборна акция при съставянето на ново НС  партиите би трябвало да сформират един постоянен кабинет. Едно устойчиво държавно управление, което да извади България освен от рецесиите, само че и да стабилизира страната и стоенето ѝ във външнополитически проект. Ние сега не присъстваме интензивно в НАТО, в Съвета на Европейски Съюз – губим позиции и благоприятни условия, в това число за рационализация на Българската войска. Не вършим задоволително, с цел да помогнем напъните на Украйна да възвърне териториалната си целокупност. Единственото нещо, което може да стабилизира обстановката е постоянно държавно управление. Пред нас стоят доста ясни задания – влизане в еврозоната и влизане в Шенген ”, съобщи Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

 

„ Безспорно е, че България не стои сред НАТО и Европейски Съюз от една страна и въпреки това Русия. България е и би трябвало да бъде интегрална част и от НАТО, и от Европейски Съюз. Защото това не е фиктивен цивилизационен избор, който сме създали преди повече от две десетилетия. Това е избор, който българските жители вършат всеки ден. Дали в търсене на по-добра реализация, в търсене на по-качествен живот или обучение отиват в страни от Европейски Съюз – това са ежедневни избори, които българите вършат, а това демонстрира и къде е ползата на България, а точно НАТО и Европейски Съюз ”, акцентира Никола Минчев от „ Продължаваме Промяната - Демократична България ”.

 

„ Инцидентът с американския дрон демонстрира, че действително войната и спорът не е сред Украйна и Русия. Това не е локален спор. Това е планетарен спор, който се води сред Русия от една страна и НАТО от друга. Трябва да отбележим извънредно нездравословната за България от евроатлантическите обединения, които ни въвлякоха в този спор. Позицията на „ Възраждане ” е невмешателство в спора, неутралитет и това да не заставаме на ничия страна и посредством всички дипломатически лостове да помогнем спорът да бъде сподавен допустимо най-скоро.  България следва да е мост сред Русия и останалата част на света. Изпуснахме късмет в това направление, от който се възползва Турция, която стана медиатор ”, безапелационен е Ангел Георгиев  от „ Възраждане ”.

 

„ Не виждам никаква разлика в политиката, което се води от политическа партия ГЕРБ и сътрудниците от ПП-ДБ. Няма разлика в техните политики. Те гласоподаваха дружно за даване на военна помощ за Украйна. Гласуваха за втората ескадрила самолети, в случай че първата не е пристигнала, и ангажираха страната ни да заплати 4,7 милиарда за нещо, което го няма на процедура. Гласуваха за неразбираеми доставки на нуклеарно гориво.  Тоест очевидно техните разминавания са на някакво друго по-битово равнище. Едните упрекват, че се краде от асфалта – нещо, което за всички е ясно. ГЕРБ пък упреква Политическа партия за всички покупко-продажби за газта и медиаторите посред им, което също не е загадка за никого. Така че единствената мъдра партия е Българска социалистическа партия, която е опция на това, което виждаме като ръководство през последните месеци. Което е рисково за България ”, уточни е Борислав Гуцанов от „ Българска социалистическа партия за България ”.

 

„ България е част от НАТО и Ес и скоро ще станат 20 години от постигането на тези национални цели. Но в действителност не си даваме сметка, че тези участия са изпразнени от наличие. Те не са изпълнени с оня смисъл, който по хипотеза се влага в тях. През последните 20 години нашите политици не направиха нищо за реализиране на националните цели, които последваха от тези участия ”, посочи Румен Йончев от " Български напредък ".
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР