Поради обикновена правописна грешка в имейл адреса, милиони чувствителни имейли

...
Поради обикновена правописна грешка в имейл адреса, милиони чувствителни имейли
Коментари Харесай

Милиони поверителни имейли на американските военни са били изпращани в Мали поради правописна грешка

Поради елементарна правописна неточност в имейл адреса, милиони чувствителни имейли на американските военни са били изпращани в Мали, което поражда опасения за сигурността

Емил Василев преди 4 минути 6 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 11:28 | 15.07.2023

Платформата ZeroGPT за разкриване на генериран от ИИ текст реши, че Библията и Конституцията на Съединени американски щати са написани от невронна мрежа

АвтомобилиДаниел Маринов - 15:53 | 16.07.2023

Кое е по-евтино? Да зареждаш кола с ДВГ или електричка – ето разликата

ХардуерДаниел Десподов - 7:56 | 17.07.2023

Telly започна раздаването на безплатните 4К тв приемници с втори екран за проявление на реклами

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Според извънреден отчет на Financial Times, милиони имейли на американските военни са били изпращани в Мали заради елементарна неточност при въвеждането на имейл адресите. Проблемът се дължи на това, че изпращачите са вкарвали в края на имейл адресите домейна „.ML “ вместо „.MIL “. Тази елементарна неточност е освен куриозна, само че може да бъде и евентуално рискова.

Потенциално рискова неточност

За благополучие на всички наранени, тези неправилно изпратени имейли (досега) са били получавани от холандски реализатор, който ръководи домейна „.ML “ на Мали, само че той скоро ще се върне в държавното управление на Мали. Холандският реализатор, който ръководи домейна на страната – Йоханес Зуурбие разкри за „ приключването на информация поради правописна неточност “, при което неправилно изпратените имейли са били изпратени до неверен домейн. Въпреки многочислените си опити да предизвести Съединените щати за казуса, почнали през 2014 година, Зуурбие твърди, че не е имал никакъв шанс. С наближаването на датата на приключване на контракта му за ръководството на домейна, той стартира да събира имейлите като финален опит да убеди Съединени американски щати да подхващат ограничения.

В писмо до Съединени американски щати от началото на юли Зурбиер показва угриженост, че съперниците на Съединени американски щати биха могли да се възползват от действителния риск, който съставляват сензитивните данни, съдържащи се в над 117 000 имейла, които той е събрал. Той добави, че единствено предходната сряда са пристигнали още близо 1000, съдържащи чувствителни данни за американски военнослужещи, реализатори и фамилии, макар че нито едно от известията не е било класифицирано.

Разкритата информация включва проекти за пътешестване, карти, фотоси, документи за идентичност, описи на екипажи, данъчни и финансови документи, медицински данни, отчети на военноморските сили, контракти, тъжби, следствия и дипломатическо писмо, в което се предизвестява за интервенциите на Кюрдската работническа партия (ПКК).

Пенсионираният адмирал от военноморските сили на Съединени американски щати Майк Роджърс споделя, че това не е нещо извънредно като отбелязва, че това, че хората позволяват неточности не е отвън нормата.

Американските военни са били предизвестени

Командир-лейтенант Тим Горман, говорейки от името на Пентагона, изяснява пред Times, че Министерството на защитата „ е наясно с този проблем и се отнася съществено към всички неразрешени разкрития на информация за националната сигурност или следена некласифицирана информация “. По думите му имейлите, изпратени на адрес „.ML “ вместо на на адрес „.MIL “, се блокират в границите на домейна „.MIL “, а изпращачът би трябвало да удостовери имейл адресите на получателите. Ако това е правилно, то допуска, че погрешно ориентираните имейли може да са пристигнали от персоналните, а не от служебните сметки на американските военни.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР