Напомняне за завръщащи се емигранти: не пропускайте възможността да възстановите данъците си от чужбина

...
Поради глобалната пандемия голям брой емигранти, които са работили в
Коментари Харесай

Поради глобалната пандемия голям брой емигранти, които са работили в чужбина, се завърнаха у дома. Досега обаче, поради преобладаващите погрешни схващания и неоснователни страхове, само малка част от завърналите се си възстановили данъците, платени в чужбина. Струва си да припомним, че възстановяването на данъци през този период може да бъде чудесна възможност да напълните портфейла си с пари, които ви принадлежат законно. Този процес може да започне незабавно. Така че, нека се запознаем по-добре с възстановяването на данъци от чужбина.

Най-популярните дестинации за работа

Българи се срещат в много европейски страни, но някои от тях ги привличат като магнит. Едни от основните дестинации за работа са САЩ, Германия, Испания и Великобритания. Всички гореспоменати страни привличат сънародници с изгодни предложения за работа. Въпреки това, връщането на данъци, независимо от държавата, все още повдига много въпроси: Каква сума може да бъде възстановена? Колко време отнема процесът? Всеки ли има право на възстановяване на надвнесени данъци?

Данъчната система работи на подобен принцип във всяка страна. Около 42 процента от брутната заплата, се приспадат от данъци. Най-често това са данъци върху доходите на физическите лица. Това са данъците, които могат да бъдат възстановени след работа в чужбина. Вярно е, че мнозина често се страхуват, че ще трябва да плащат данъци два пъти. За да се застраховате, винаги проверявайте дали страна, в която работите има споразумение за „избягване на двойно данъчно облагане“.

Струва си да се отбележи, че възстановяването на данъци от която и да е европейска държава, подписала договора за избягване на двойно данъчно облагане, няма нищо общо с така често срещаните митове като загубата на социалното осигуряване. Всеки, който е работил известно време в чужбина, независимо колко време е прекарал там, може да възстанови надвнесените данъци. Така че, ако все още не сте го направили, време е да помислите за това.

Откъде да започнем процеса на възстановяване на данъци?

Да започнете често изглежда като най-трудната част, така че може би най-добрият съвет за първата стъпка е да анализирате ситуацията. За да направите възстановяването на данъци възможно най-плавно, първо обърнете внимание на давността, изчислете предварителната сума, която можете да възстановите и не забравяйте да декларирате дохода, който получавате.

Можете да изчислите индикативната сума много просто - като използвате електронните калкулатори на фирмите, участващи в посредничеството при връщане на данъци. Въведете името на страната на работа, страната на произход, приблизителните начални и крайни дати на работата и попълнете полетата, свързани с доходите. Всяко поле има обяснение, така че ако разполагате с всички фишове за заплати, попълването на данните и изчисляването на предварителната сума не би трябвало да е трудна задача.

Давностният срок за възстановяване на данъци от чужбина зависи от конкретната държава, обикновено е за последните 4 или 5 години назад. Това означава, че ако декларирате доходите си през 2022 г., можете да получите възстановяване на данък за 2021, 2020, 2019, 2018 и/или 2017 г. Ако сте работили в една държава по-дълго от крайния срок за данъчна декларация и не сте се опитвали да възстановите данъка досега, вече няма да можете да го направите за по-стар период. Тези пари вече принадлежат на страната.

Pexels.com

Обърнете внимание на детайлите

Възстановяването на данъци винаги изисква много внимание към детайлите. Особено при попълване на документи. За да започнете този процес и да възстановите надплатените данъци, първо е необходимо да съберете посочените документи. Сред най-важните документи са: копие на документи за самоличност, фишове от заплата, осигурителен номер и декларация за доходи. Попълването на заявлението в данъчната система на чужда държава често се превръща в по-трудна задача. Именно тази част често създава най-много проблеми, с най-много грешки. Струва си да се отбележи, че данъчната служба първо възстановява надплатеното на тези, които подадат декларацията и заявлението навреме и без грешки.

Какво да направите в случай на проблеми или грешки?

Вероятно вече сте разбрали, че възстановяването на данъци е специфична процедура, от която не трябва да се страхувате, но изисква време, знания и старание. Когато започнете да събирате или попълвате документи, често срещате различни проблеми. Ако се страхувате да не сгрешите, че има твърде много различни въпроси или че не знаете нещо, помощта на сертифицирани специалисти може да се превърне в решение. Те ще помогнат за събирането на липсващите документи, ще отговорят на всички въпроси, които може да имате, и ще се уверят, че процесът на възстановяване на данъци върви възможно най-гладко. А тези, за които времето не е проблем и харесват бюрократичните предизвикателства и нови преживявания, не трябва да се страхуват да поемат този процес сами.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР