Популациите на европейските есетри получиха шанс за бъдеще след десетилетия

...
Популациите на европейските есетри получиха шанс за бъдеще след десетилетия
Коментари Харесай

Европейските държави ще работят за опазването на най-застрашените риби на континента

Популациите на европейските есетри получиха късмет за бъдеще след десетилетия на спад в числеността им, в следствие от бракониерство и загуба на местообитания. Най-накрая 50 европейски страни и Европейският съюз се сплотиха към обстоен проект за деяние за спасяването на емблематичните типове. Сериозният ангажимент, който би трябвало да се ползва на територията на целия континент, беше признат в Страсбург от Постоянния комитет на Бернската спогодба и Конвенцията за запазване на европейската дива природа.

Планът за деяние покрива осем есетрови типа. Седем от тях са включени със статус на сериозно застрашени в Червения лист на застрашените типове, до момента в който последният е систематизиран като уязвим. Планът има за цел да запази последните оживели популации, да възвърне унищожените им местообитания, да постави завършек на бракониерството и да върне още веднъж есетрите в европейските реки.

„ Днес имаме шанса да спасим европейските есетри: удивителни риби, които съществуват от времето на динозаврите и могат да доближат размерите на лек автомобил, “ казва Беате Щрибел-Грайфер от WWF Австрия. „ Есетрите са останали единствено в няколко реки, само че в този момент европейските страни най-сетне се съгласиха да работят дружно, с цел да не позволен изгубването им “.

Въпреки че са необятно публикувани едвам допреди няколко века, през днешния ден есетрите се намират в тежка обстановка. Установено е, че се възпроизвеждат естествено единствено в две европейски реки – Дунав и Риони в Грузия. Малки локални популации се срещат също и във френската река Жиронд, както и в По в Италия, само че те евентуално не се възпроизвеждат.

„ В долното течение на река Дунав са останали единствените жизнеспособни размножаващи се популации на четири типа есетри в Европейския съюз. Това са моруната, съветската есетра, пъстругата и чигата, до момента в който шипът и атлантическата есетра се считат за изчезнали “, разяснява Екатерина Войнова, старши специалист на процедура „ Дива природа “ във WWF България. „ В предишното те са стигали наоколо до изворите на Дунав, с цел да хвърлят хайвера си, а в този момент язовир „ Железни врата “ лимитира миграционния им маршрут на едвам 836 километра. “

В международен мащаб 85 % от есетровите типове са застрашени от изгубване, което ги прави най-застрашената група от типове на планетата, сочат данните на Международния съюз за отбрана на природата.

Разработен от WWF и Световното сдружение за запазване на есетрите, в съдействие и с други интернационалните специалисти, проектът включва набор от ограничения за запазване на популациите, като идентифициране и отбрана на естествените им местообитания и миграционни коридори. Планът планува и дейности за справяне с бракониерството и противозаконната търговия с диви есетрови артикули – непосредствената опасност за оцеляването на типовете.

„ Справянето с бракониерството и противозаконната търговия с див хайвер ще завоюва време с цел да могат другите дейности по запазване на есетрите да дадат резултат, “ казва Йорн Геснер, специалист в Световното сдружение за запазване на есетрите. „ Страните би трябвало да създадат освен това от сключване на съглашението. Те би трябвало да подхващат незабавни стъпки по осъществяването му и да работят дружно за това. В противоположен случай ще станем очевидци на изгубването на тези типове още в границите на нашия живот. “

Есетрите са непогрешим индикатор за екологичното положение на водните екосистеми, защото живеят дълго, доближават късно полова зрялост и употребяват разнообразни хабитати. Затова специалистите се надяват, че ограниченията за тяхното запазване ще бъдат от изгода и за други типове.

Историческото съглашение идва няколко седмици откакто отчетът на WWF „ Жива планета “ дефинира сладководните популации като най-застрашените на планетата. Документът, който излиза един път на всеки две години, акцентира пагубния спад в числеността на сладководните типове, достигащ до 83 % от 1970 година насам.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР