Поправки в Закона за пътищата, които ще спрат трупането на

...
Поправки в Закона за пътищата, които ще спрат трупането на
Коментари Харесай

Спират трупането на глоби при липса на винетка

Поправки в Закона за пътищата, които ще спрат трупането на няколко санкции за едно и също нарушаване - неналичието на винетка или неплатена толтакса, са внесли в Народното събрание група депутати от Българска социалистическа партия.

Конкретният мотив е въпросът със софийското село Пролеша, само че нашите ремонти вземат решение и други насъбрани проблеми, сподели пред “24 часа ” Манол Генов, един от вносителите и създател на плана.

Жителите на Пролеша бяха подведени през 2020 година, че пътуването през най-удобната за тях пътна връзка със столицата е освободено от заплащане на винетка. Те схванаха за това едвам през 2022 година, когато бяха сюрпризирани, че са натрупали стотици и даже хиляди левове санкции, тъй като автоматизираната система за надзор ги засича всякога и им постанова санкция съвсем всекидневно, без значение че става дума за едно и също нарушаване.

По създание поправката вменява на пътната организация задължението първо да уведоми водачите, че са нарушили закона, да ги изчака 14 дни и едвам тогава да им сформира акт за административно нарушаване, в случай че не са платили. Това ще важи освен за винетките, а и за толтаксите, които се заплащат от товарните камиони с над 3,5 тона тегло и рейсовете.

Другата планувана корекция визира компаниите, притежаващи товарни камиони и рейсове.

Сега съгласно Закона за пътищата чиновниците на Агенция “Митници ” имат право да не разрешават напускането на територията на България на транспортни средства, засечени да пътуват без платена толтакса.

Идеята е отсега нататък това да важи единствено за транспортни средства с непозната регистрация, тъй като техните притежатели са в други страни и няма по какъв начин да бъдат подведени под отговорност. Но се предлага това да отпадне за транспортните средства с българска регистрация с претекста, че те са благосъстоятелност на български юридически лица и било ненужно камионите им да се стопират, до момента в който не се осъществя административнонаказателното произвеждане.

Според поправките не може да се глобява притежател на камион или рейс, който си е купил маршрутна карта, само че е сбъркал при написването на регистрационния номер. В подобен случай той би трябвало да написа имейл на АПИ, организацията да направи инспекция и в случай че има да доплаща, да го предложения да го направи в 14-дневен период.

Преди ден служебният районен министър Иван Шишков прикани депутатите да решат проблема с Пролеша, като трансформират закона по този начин, че оптималният брой санкции за неплатена винетка да е до 3 в годината, а Манол Генов му отговори, че към този момент е написал и внесъл измененията.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР