Попитали радио Ереван що е то емоционална експлоатация. Идете в

...
Попитали радио Ереван що е то емоционална експлоатация. Идете в
Коментари Харесай

Щрихи към един български патент

Попитали радио Ереван що е то прочувствена употреба. Идете в България и ще разберете за дни какво е това, дало отговор радиото. Не ни е задоволително, че към този момент 30 години седим като върху буре с барут, ами гадостите ни заливат всеки ден. " Предизвикателства ", както галено ги назовават някои политици. Щото " проблеми " звучи неприятно. Примери доста.

...Дойде птичият грип, под чиято заплаха всички преживяхме прелом, и без кокошки в задния двор. Огромни загуби и провали бяха нанесени от тази злина на българското стопанство и в частност на родните производители на патки, които се оказаха най-потърпевши от епидемията. Вълната от тази болест мина през страната в края на декември 2017 година и началото на януари 2018-а. Щетите обаче остават и са огромни. България е в топ 3 на международните производители на патешко месо, подрежда се незабавно след Франция, настояват познавачи. В страната ни обаче поради всеобщото разпространяване на болестта бяха наранени десетки пачи стопанства и умъртвени стотици хиляди птици.

...Дойде лудата крава. Не, не става дума за кравата, която мина границата и чийто живот Европейски Съюз милостиво пощади. Кравата се върна въпреки всичко, с цел да почине на родна земя. Става дума за времето, когато ни побъркаха с едно прекарване, маскирано като грижа за дребния и малък добитък. Дни наред посочваха разплаканата за стадото си баба Дора, която за нищо на света не искаше да заколи козичките си. Този екзистенциален избор не подмина множеството дребни стада, които отидоха марцина под ножа. Не знаем по какъв начин го претърпяха стопаните на тези живинки, само че ние съпреживяхме и тяхната болежка.

...Дойде друга страшна диагноза - африканска чума. Този път го отнесоха свинете, на път сме да им кажем довиждане. За по-малко от месец от началото на това заболяване то към този момент се популяризира в районите, където се отглеждат промишлено 90% от прасетата в България. За броени дни заболяването, за която няма ваксина, лекуване и застраховка, съумя да стигне до два от най-големите свинекомплекса, с което безусловно изтри индустриално отглежданите животни у нас. В композиция с нарасналите цени на интернационалните пазари. Статистиката не ни беше спестена, както и лютите борби сред институциите. Не бяха ни спестени и натурални фрагменти от избитите свине. Загубите от африканската чума не са дефинитивни, само че може да надминат 2 милиарда лв.!

Протестите не спираха всеки ден, само че " грижата " за прекъсване на епидемията взе жертви и от стопаните, които и физически, и прочувствено изживяват към момента вредите и предстоящите компенсации. В резултат - свиневъдство у нас няма и скоро няма да има. Няма заплаха да подбиваме пазара на тези, които се чудят къде и на кого да продадат залежалата си продуция зад граница. Месо, което в множеството случаи е надалеч от това свинско, с което сме привикнали. Но млъкни, сърце!

...Научихме и по какъв начин врачани разкрили червеи във водата от дворните чешми. Местните хора се тормозят от качеството на водата и не знаят годна ли е за пиянство. Веднага долетя отговорът: болест няма. Директорът на инспекцията, докторка, изясни, че това било така наречен конски косъм - паразити, които виреят главно в чисти води. Ерго, водата е чиста! Животинките били безвредни за индивида, но не било редно да изтичат от водопреносната мрежа... Ти да видиш!

Между тези прекарвания са надигнаха нови - спрял ли е радиото шефът му, за какво и кой го е спрял, кой е вдигнал телефона за тет-а-тет диалози с шефа и така нататък Вълнения в радиото, безредици вън от него, дали за пари или за тирания става дума - кой да ти каже. Като при Гешевиадата - единия ден едни стачкуват против него, на другия ден други стачкуват в негова отбрана, иди разбери кой крив, кой прав - както прочее си е въобще в нашето правораздаване. А през това време Евростат регистрира, че отново сме отпред по беднотия и риск от цялостно обществено сриване, първи сме и по темпове на износа на население в чужбина. Но другояче ще си имаме основен прокурор като слънце, та ще има малко наслада за " огрените " от слънцето хора. Ще забележим, като се върне от Америка...

Междувременно изборите към този момент са тук, властници бързат да заровят остарели ровове, подменят пейчици в София и в други градове, дават обещание бъдеще невиждано. За да влезе след това всичко в остарялото си русло и още веднъж да ни завърти в прочувствена употреба за образец. Това е по-широко разбиране от трудова експлоатция.

Обаче птичият грип отново се завръщал, смут!
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР