Поп певицата Мариета Петракиева в интервю за сутрешния блок Добро

...
Поп певицата Мариета Петракиева в интервю за сутрешния блок Добро
Коментари Харесай

Мариета Петракиева: Държа на качествени музикални текстове, които изразяват това, което чувствам и мисля 

Поп певицата Мариета Петракиева в изявление за утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус "  

Чуме песента " Алиби “ един от новите сингли на певицата Мариета Петракиева, която е мой посетител в студиото и на която споделям положително утро.

Добро утро, Йоланда, доста ми е прелестно да бъда тази заран с теб и с всички слушатели на Радио " Фокус “. Здравейте.

Много забавна ария " Алиби “. Разкажи ни за нея.

Много благодаря за този въпрос. Тази ария сътвори Бисер Иванов – един страховит китарист, композитор, аранжор. Имах достойнството да се докосна до неговото изкуство. С него се работи извънредно елементарно и прелестно. И създадохме едно съвременно, модерно танго бих споделила, което впечатли много медии, много хора, за което сме извънредно щастливи, че създадохме този резултат. Аз постоянно съм била от артистите, които доста държи на качествена музика, на качествени текстове, на това да изразя в най-хубавата форма всичко, което усещам и мисля от вътрешната страна. И мисля, че сред Бисер Иванов и Явор Кирин, който написа текста, се получи една страхотна симбиоза в песента " Алиби “.

Така е, ти работиш с едни от най-хубавите експерти в областта на музиката, работили с Лили Иванова даже, дано да кажем на нашите слушатели. Разкажи ни повече за екипа си.

Да, по този начин е. За мен е същинска чест и наслаждение да работя с тях към този момент няколко години. С тях се срещнах напълно инцидентно, само че пък другарството ни и работата ни сътвори една страхотна връзка, в случай че мога по този начин да кажа, която довежда до доста положителни песни и неща, които творим дружно. Те са едни истински професионалисти. И хубавото в целия екип, който сме построили и основали, е, че се вслушваме взаимно, без значение, че те са хора, които ужасно доста години са работили с огромни актьори и са основали ужасно доста песни, сред нас има постоянно разискване на хрумвания – те одобряват моите оферти, които им давам, аз одобрявам техните, и в действителност се получава страховит резултат от тази симбиоза.

И пропущаме обаче да отбележим един значим човек, който стои до теб, а точно твоята майка. Тя е и твой управител. Как се зароди концепцията за този фамилен екип и какво ви коства това?

Аз още от ранна детска възраст от моето семейство съм въведена в света а музиката, и това за нас не е нещо ново и нещо необичайно. Напротив, ние цялостен живот в действителност сме се занимавали с тази сфера. Още моя дядо е режисьор и той ни вкара в театралната сцена, по-късно в музиката. Майката ми е израснала в театъра, надлежно аз съм израснала в театъра. Тоест, всичко това към нас е метод на живот. И по тази причина майка ми още при започване на моите по-професионални стъпки в музиката реши, че ще бъде до мен като мой управител, мой наставник. И до ден-днешен тя в действителност е дясната ми ръка, както се споделя, за което ужасно доста й благодаря. И се усещам изключителна късметлийка, тъй като освен в тази сфера, само че особено в музиката мисля, че това е доста огромен плюс, доста огромна поддръжка и успокоение за един актьор.

На какво те научи тази специалност, която си избрала?

На самообладание. Това е думата, която постоянно преди всичко слагам – на доста самообладание, на доста дисциплинираност, съблюдаване на правила, на това да държиш на тези правила, да не ги престъпваш, прекрачваш никога. И на това да си същински. Защото тогава хората усещат теб самия, възприемат те по най-хубавия метод и по-добрия метод можеш да им предадеш тази сила и това изкуство на усеща и на страсти, които носи самата музика.

А твоята музика – същинска ли си там, това ти ли си? Какво искаш да ни кажеш с твоите песни?

Да, безусловно, дори бих споделила, че Мариета Петракиева се характеризира тъкмо с това – същинска. Защото както споделих и по-рано, всичко, което представям пред аудиторията и пред публиката. Това, което виждате на фотоси или в песни, ще видите и в действителния живот, в случай че някой ме срещне на улицата – това съм аз. И доста държа на това нещо хората да виждат моята същинска същина и да ме възприемат по този метод. През годините съм видяла, че това носи доста позитиви и се приема по доста, доста добър метод и позитивен.

Вие сте част от значително културни събития и мероприятия в разнообразни общини у нас, много хора към този момент те познават като Мариета Петракиева, като част от културната стратегия в дадена община. Какво ти носи срещата с хората от цяла България?

Чувството е ужасно. Аз постоянно съм била от хората, които доста обичат да споделят с други хора, да се среща, да беседва, обикаляйки в другите краища на България да се срещам с културата, с традициите на другите краища. Изключително прелестно чувство. За мен е същинско наслаждение, че от няколко години работим със страхотния артист и илюзионист Ненчо Илчев. С него направихме взаимна стратегия – " 120 минути смях, музика и фокуси “, с която успяхме да посетим много градове и да бъдем част от много празници на градове. Страхотно е когато публиката те приема с отворени прегръдки, а ти надлежно на нея оставаш един прочувствен заряд. Винаги са се прибирали хората с усмивки, с доста позитивни страсти, постоянно са ни прибирали и на бис на сцената. И това за нас, това за всеки актьор е мисля най-големият подарък – любовта на публиката.

А кои са твоите идоли?

Това е доста комплициран въпрос за мен. По принцип нямам идоли, само че имам хора, от които се изучавам, и хора, от които взимам избрани неща, не всичко, което един човек има.

Тези хора от твоята сфера ли са? За музикални реализатори ли става дума?

Не единствено музикални реализатори – артисти, писатели. Много обичам да чета биографични истории на известни персони и доста се въодушевявам от тях. Така че в случай че би трябвало да загатна имена в поп музиката, едно от тях Селин Дион. Тя постоянно е била певицата, която ужасно доста харесам и доста се изучавам от нея. Лили Иванова в българската поп музика. Тя е един образец за безспорен пример на подражателство, принцип, един изтънчен човек, доста й се удивлявам.

Какво ти коства да създадеш една ария? Със сигурност доста старания, само че какъв е може би интервалът за основаване на една нова ария?

По принцип интервалът варира, само че това зависи от целия екип, и най-много може би от вдъхновението на екипа. Защото не постоянно, когато се обадя по телефона на Краси Гюлмезов и му кажа: " Краси, желая ария “, той е подготвен на другия ден. Но има някакво време, в което той се настройва, въодушевява се, и когато е подготвен надлежно ми изпраща демо записи, аз имам време, в което да ги осмисля, да ги чуя, да ги разясняваме. Една ария може да стане за една вечер, може да стане за няколко месеца – това е нещо, което не може да бъде несъмнено с някакъв интервал.

С какви компликации се сблъскваш да създаваш музика в България?

Не бих споделил, че имам някакви съществени, огромни компликации. Аз постоянно съм харесвала България, в никакъв случай не съм имала съмнението дали да се развъртвам тук или да се опитвам в друга страна. Дори считам, че когато човек дава всичко от себе си, работи по най-хубавия метод, който той е построил, дали ще си в България или в някоя друга страна, няма значение. Същото е и противоположното – в случай че не успяваш да си подредиш нещата, не е гаранция, че като отидеш в друга страна ще си топ, на върха. Така че на всяко едно място, на което ние се намираме, мисля че можем да си намерим нашите хора, да си намерим нашата среда, и да развиваме по най-хубавия метод. Така че не бих споделила, че имам съществени компликации. Трудностите са в границите на естественото, които се срещат мисля, че при всяка една сфера на развиване.

Мечтаеш ли за международната сцена?

Да, бленувам, не знам, не съм била от хората, които да мечтаят да стъпят там. Може би просто тъй като моят живот е сцена и музика. Всеки ден при мен е: Вечерта съм на присъединяване, прически, гримове, фото сесии се снимат, публикации се пишат, изявленията – това е непрекъснато при мен. Както споделих, то е метод на живот. Аз не съм имала интервал, в който да седнал съм и да бленувам за това.

Ти живееш в своята фантазия.

Да, да. Може би по този начин е по-добре да се каже.

Какво коства в действителност на един млад реализатор като теб да съумява в нашата страна – да се усеща добре, да е ухилен и да приказва по този начин въодушевено?

Ами коства старания да останеш постоянно позитивен, да останеш постоянно с мисълта, да извлечеш позитивното постоянно в една обстановка, да успееш да удържиш на тези моменти, в които се чувстваш недобре, или примерно си отритнат от време на време, или се е случило нещо, което те е попречило. Доста пъти в живота на артистите има и персонални обстановки, които се случват и претърпяват, и ти би трябвало да си на сцена след няколко часа. Но както споделих, това е въпрос на доста дисциплинираност и доста самообладание. И пътя, по този път в действителност, по който ние вървим, се учиш да стиснеш зъби в някой миг, да преброиш до 10 и да се усмихнеш, и след няколко дни идва и хубавото. Както споделих, във всяка една сфера, във всеки един човешки живот има възходи и спадове, и съгласно мен, това е верният метод на развиване, тъй като в случай че е единствено едното, мисля че няма да е добре за развиването на индивида.

Сега ще чуем още една твоя ария, а точно " Мистерия “. Кажи ни освен това за нея.

" Мистерия “ е една ария, която се появи по страховит метод. Краси Гюлмезов написа музиката, Явор Кирин текста. Тя беше съчетана с кино лентата " Порталът “, който се излъчи по Българска национална телевизия. И бях доста щастлива, че песента е оценена и от режисьори и сценаристи на сериал. В клипа взе участие артистът Велислав Павлов, на който изричам откровени благодарности. Заснет е в Софийския университет, което също за нас беше голяма чест. Така че песента имаше голям и страховит триумф, доста се хареса от хората. И се надявам и вашите слушатели да я харесат.

Благодарим ти доста, че ни беше посетител в студиото ни. Пожелаваме ти триумф!

Много благодаря за поканата. За мен беше наслаждение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР