Понякога в живота полагаме неимоверни усилия, за да стигнем до

...
Понякога в живота полагаме неимоверни усилия, за да стигнем до
Коментари Харесай

Защо първите 7 години са толкова важни?

Понякога в живота поставяме неимоверни старания, с цел да стигнем до истината и оттова да се сдобием с мъдрост. При някои се получава по-лесно, при други е нужно повече време, а при трети – не се получава в никакъв случай. Най-важен несъмнено е стартът в живота, средата, в която растем и най-близките към нас – фамилията. С течение на времето от ден на ден се убеждаваме в правотата на максимата, че най-важни са първите 7 години.

Ако там се появят пукнатини, не е комплицирано по-късно те да доведат до цели пропасти. Запознайте се с поучителната история на малко хлапе, което беше заинтригувано от писмото, което баба му пишеше. Само за броени минути то научи неповторими житейски истини и почерпи с цялостни шепи от мъдростта и опита на старата жена.

Едно момче гледало баба си по какъв начин написа писмо. По едно време я попитало:
– Какво пишеш? История за нас ли? За мен ли пишеш?

Бабата спряла да написа и му дала отговор:
– Да, в действителност пиша за теб, само че по-голям от думите е моливът, който употребявам. Надявам се един ден да станеш като този молив, когато пораснеш.

Заинтригувано, момчето погледнало молива. Той не изглеждал нещо изключително.
– Но той е напълно елементарен! – разочаровано възкликнало то.

– Зависи по какъв начин гледаш на нещата – отвърнала бабата. – Той има пет значими качества, които, в случай че успееш да отгледаш в себе си, ще се превърнеш в човек, който е в мир със света.

Първо, ти си кадърен на велики неща, само че не трябва в никакъв случай да забравяш, че има една ръка, която направлява твоите стъпки. Ние я назоваваме Бог и той постоянно ни води съгласно волята си.

Второ, понякога би трябвало да спра да пиша и да подостря молива. Това може и да го заболи, само че по-късно става доста по-остър. Така и ти би трябвало да се научиш да понасяш избрана болежка и горест, тъй като те ще те създадат по-добър човек.

Трето, моливът постоянно ни разрешава да използваме гума, с цел да изтрием грешките си. Това значи, че да поправиш нещо, което си сбъркал, не е безусловно неприятно. То ни оказва помощ да продължим по пътя към справедливостта.

Четвърто, това, което има най-голямо значение, не е дървената обвивка на молива, а графита, който лежи в сърцевината му. Затова постоянно търси в себе си и в хората това, което се намира вътре в тях.

И петото качество на молива е, че той постоянно оставя диря. По същия метод, би трябвало да запомниш, че всичко, което правиш в живота си, оставя диря и в никакъв случай не трябва да го забравяш при всяка стъпка, която правиш.

Тази поучителна история образно демонстрира за какво е толкоз значимо да се обръща огромно внимание на подрастващия субект през първите 7 години, когато се образува неговото схващане и любознание за света към него.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР