Понякога ми се струва, че съм национален играч на скуош

...
Понякога ми се струва, че съм национален играч на скуош
Коментари Харесай

Проф. Илчев за съвместната комисия с РСМ: България държи на историческите изводи, Скопие - не

" Понякога ми се коства, че съм народен състезател на скуош – удряш топка за тенис, тя се удря в стената, връща се, ти я удряш, тя още веднъж се връща. За страдание, нашите прения в комисията са тъкмо такива – ние държим на историческите заключения, те – не. ” Така проф. Иван Илчев илюстрира активността на българо-македонската историческа комисия в изявление за NOVA NEWS.

По думите му, историците от районен съд Македония са доста подвластни на политическата обстановка там.
„ Винаги съм бил сериозен на българските държавни управления, само че през тези 6 година от българското държавно управление никой не ни е споделил по какъв начин да се държим, всичко е оставено на нашата историческа съвест ”, сподели проф. Илчев.

Той не предвижда резултата от изборите в РСМ, само че изясни, че Сърбия чисто психически не желае да разреши на Македония, Босна и Херцеговина да станат членове на Европейски Съюз преди нея.

Проф. Илчев съобщи описа на своята сестра – режисьор-документалист, че в Нови сад се развявали големи плакати, на които написа: „ Сърбия е майка на сръбството, а Русия е нейният татко. ”. „ Такава проруска агитация не сме имали и преди 1989 година ”, установи проф. Илчев.

Той посочи какъв брой е скъпо да знаем личното си потекло, имената и разказите за нашите предшественици. „ В нашата национална логика на психиката наподобява е неглижирана ни родовата история ”, изясни проф. Илчев, като сопдели, че е потомствен историк, само че не знае името на своята прабаба. Изключително значимо човек да знае имената на своите предшественици, акцентира той.
„ Гръцкият стихотворец Кавафис има едно превъзходно стихотворение, в което споделя: „ Да се върнеш в своята Итака ”. След дълги странствания зад теб постоянно би трябвало да има една Итака, в чийто кей да се закотвиш. ” - добави историкът.

Той коменитра и идните избори у нас: „ В България изборната интензивност в никакъв случай не е била изключително висока, като се изключи годините на социализма. Въпросът е не какъв брой души гласоподават, а за кого и по какъв начин. Има известна разлика сред овчаря и политика – зад овчаря върви малко стадо, зад политика – огромно. ”

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР