Понеже моделът на получаване на субсидии повече от 10 години

...
Понеже моделът на получаване на субсидии повече от 10 години
Коментари Харесай

Данаил Кирилов обвини чиновниците за партийните субсидии, защити и статута на Цацаров

Понеже моделът на приемане на дотации повече от 10 години е бил подобен, то несъмнено е останало разбиране в чиновниците по какъв начин да се пресмята размерът на дотациите . Въпросът е дали това е математическа неточност или не. Така правосъдният министър Данаил Кирилов разяснява обстановката с партийните дотации и даването по 13,23 лв. на автентичен глас вместо 11 лв. на глас.
Същевременно Кирилов прикани Българска социалистическа партия да внимава с оставките, тъй като социалистите били доста обратно по въпроса. Той направи коментара поради настояването на Столетницата финансовият министър Владислав Горанов да подаде оставка.
По въпроса с партийните дотации, Кирилов отговори на bTV, че от ГЕРБ били припознали волята на гласоподавателя от референдума, проведен от " Шоуто на Слави ". Кирилов сподели, че един път към този момент ГЕРБ внесли предложение за 1 лев и мажоритарни избори, само че никой не ги бил подкрепил. Според него би трябвало да е ясно дали страната има ангажимент към партиите или всяка партия ще се избавя сама, като във всеки вид има преимущества и дефекти. Който и да е модел ще бъде подложен на критика – когато предварителната настройка е отрицателна, ще има рецензии, заключи правосъдният министър.
Контролът в правосъдната власт
Попитан непосредствено дали зад предложенията за изменение на Наказателно-процесуален кодекс и Закона за правосъдната власт не стои предпочитание да бъде отхвърлен от поста му ръководителят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, Кирилов отхвърли. А на въпрос кой по-нископоставен прокурор ще проверява основния държавен обвинител – в тази ситуация Сотир Цацаров, отговорът беше: " А кой арбитър във Върховен касационен съд ще осъди ръководителя? ". Кирилов обаче пропусна да каже, че делата в съда се вземат решение от правосъден състав, т.е. не арбитър, че има няколко инстанции, до момента в който при следствието на прокуратурата нещата са строго йерархични. Той не разяснява и, че специфичният отчет на европейските прокурори за прокуратурата ни от края на 2016 година засяга смяна по повод най-вече на основния прокурор.
Избор на основен прокурор
Въпросът за политическата квота във Висш съдебен съвет е решен на конституционно равнище, твърдо сподели Кирилов, разяснявайки тезата на ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов, че политическите назначения в най-висшия орган на правосъдната власт са прекомерно доста и въздействат прекомерно мощно.
Правосъдният министър разгласи и, че няма да предлага основен прокурор, тъй като ще има моментални рецензии за интервенция и политическо въздействие. Ако процедурата по избора обаче тръгнела да се изкривява, Кирилов си оставял вратата за предложение отворена. Той добави и, че по медиите е излязло името на някогашния евродепутат Емил Радев (номер 8 в евролистата на ГЕРБ) за претендент за някогашен прокурор и че Радев не е бил обсъждан. Според Кирилов, някой авансово вади име, с цел да бъде то изключено.
Кирилов прикани и всяка институция да бъде сдържана по въпроса с избор на основен прокурор, тъй като процедурата имала ясно, гъвкави критерии и няма потребност от смяна. Надявам се президентът да търси и открива доверие, а не да го подрива, сподели още министърът по отношение на консултациите при президента за избора на основен прокурор.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР