Понеже една неправителствена организация преди дни обяви, че медиите у

...
Понеже една неправителствена организация преди дни обяви, че медиите у
Коментари Харесай

Безграничните класации от типа пунта мара

Понеже една неправителствена организация преди дни разгласи, че медиите у нас били станали по-свободни, взех решение да се възползвам и да изразя мнението си по този въпрос. Мисля, че сходни ранглисти, в които някакви хора, обилно финансирани от частни и държавни органи, по неразбираеми критерии подреждат страните като свободни и несвободни в словото, са цялостна пунта мара.

Още в самото начало е редно да уточним, че „ Репортери без граници ” е интернационална Неправителствени организации със седалище във Франция, която се финансира от разнообразни други частни и държавни структури. Според публична информация това са частни групи като Санофи-Авентис (€ 400 000, 10% от бюджета[7]), Франсоа Пино, Фондация за Франция, Института „ Отворено общество “ на Джордж Сорос, Sigrid Rausing Trust, Бенетон или Центъра за свободна Куба (който подарява Евро 64 000 през 2002 г.).[7][8] Освен това организацията Saatchi & Saatchi осъществя гратис разнообразни информационни акции на РБГ и така нататък Твърди се също по този начин, че парични приходи идват и от продажба на албуми и книги, издавани от представителства на въпросната организация, чиито ранглисти и класификации постоянно се оспорват от други организации по света.

Ясно е, че НПО-тата следват ползите на своите притежатели и в това няма нищо неприятно, стига императивно

да не се натрапват като Светая Светих на цялото общество посредством подвластни от тях медии.

И правилно да изясняват по какъв начин и кой ги осведоми от съответната страна, по какъв начин си набират информацията за своите ранглисти. Отговорът е елементарен –едни и същи частни организации финансират както „ Репортери без граници ”, по този начин и медии и фондации от които събират данни в обособените страни.

И по този начин Неправителствени организации „ Репортери без граници ” преди три дни ни осведоми, че „ България се изкачва с 12 позиции в международната ранглиста за медийна независимост, но… остава на дъното на Европейския съюз ”. Страната към този момент е на 59-то място в ранглистата, като преди бе на 111-то място.

Не знам по какъв начин са го решили това

в изискванията на тотални ограничавания, цензура и забрани кое може и не може да се написа, приказва и разяснява. И под надзора на „ фактчекъри ”, които се оказаха до един някогашни чиновници все на едни и същи медии, които не блестят нито с опит, нито с професионализъм в публицистиката, та не знам кого могат да респектират! А може ли да се чувстваш по-свободен, когато в страната ти изобилстват делата, наречени „ плесници ”, които самозабравили се политици и пишман демократи водят против публицисти?

Друго изказване в отчета на интернационалната фондация е, че с изключение на не изключително свободни в словото, тук сме били и дезинформирани от страна на Русия?! Изглежда нещо са били заблудени от недоброжелатели, тъй като нали, с цел да бъдеш дезинформиран, по-напред би трябвало да си осведомен, а всички съветски източници бяха неразрешени и затворени още преди година и от горната страна. Примерно, аз измежду всички канали, за които заплащам на кабеларката, имам единствено един съветски канал и той е за лов и лов на риба...

Освен това изрично нямам доверие в ранглисти от вида пунта мара.

Но откровено се веселя, че ЮНЕСКО присъди своята Световна премия за независимост на медиите на всички палестински публицисти, отразяващи събитията в  Газа, които повече от шест месеца рискуват живота си под ударите на израелската атака в анклава след офанзивата на " Хамас " против южната част на Израел.

 

Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Novini.bg

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР