Понеделник, 23 април От Българското дружество за защита на птиците

...
Понеделник, 23 април От Българското дружество за защита на птиците
Коментари Харесай

Из делниците на един луд

Понеделник, 23 април

От Българското сдружение за отбрана на птиците оповестиха оня ден, че отново ще броим врабчетата. За повторно. Това ще стане през май и който желае може да се запише като доброволец. Трябва единствено да се записва на уеб страницата vrabcheta.bg. От Българско дружество за защита на птиците споделят, че за последните 10 година у нас популацията на домашното врабче (Passer domesticus) е намаляла с над 30%.

Проблемът с врабчетата е международен. Преди време четох в Ecology Letters, че за последните 30 година врабчета в Европа са намалели с 421 млн. Съвременното земеделие унищожавало местообитанията им.

Ще ми бъде мъчително за врабчетата, в случай че изчезнат.

„ Колкото и да са красиви лястовичките, на есен отлитат в луксозните страни, а врабчетата си остават тук, разделят с хората и мраз и потребност. Това е същинска пролетарска птица, която кълве горчивото си зърно. От дългите унили неволи на земята могат да погинат всички нежни създания, само че селянинът и врабчето ще останат и ще изтраят до топъл ден. ” (Платонов, „ Чевенгур ”)
Обаче на, и врабчетата са почнали да се предават. И остават единствено селяните. И какъв е изводът? Той сътрудника Проданов го сподели преди време: Накрая побеждават селяните.

Всъщност, като се замисля, надали ще ми е чак пък мъчително за врабчетата. Врабчето е тъпа птичка. Истинско почитание заслужава ластовичката и другите прелетни птички. Имат си по няколко родини и една като се издъни… И някои хора са го постигнали. Познавам едни, които живеят по 6 месеца в Съединени американски щати, 6 месеца в Бегето. Средно им се пада много порядъчен живот.
А ние седим като насадени в тази страна, в която хората се разделят на елементарни и богати. Държавата, в която, в случай че не си спекулант, имаш единствено два разновидността: да станеш спекулант, или да събираш трохите от софрата на далаверата. Демек да се научиш да броиш дребни пари.

Та за врабчетата, де... През 2004 година Национален статистически институт заяви, че дивите зайци били 391 391. Разбирате ли, изброили ги с акуратност до един?! Като във кино лентата с бай Финци! И глиганите бяха изброили - 45 788 бр., и яребиците - 226 328. И тогава ние написахме, че врабчетата са 3 421 531. Не че ги бяхме броил, но и статистиците не можеха да ги преброят.

Не желая да ви безпокоя, само че тези същите статистици ви оповестяват значими за вас и за вашия живот цифри и проценти, които, както виждате, от време на време се добиват от въздуха…

В събота в препълнената зала 1 на НДК Силви Вартан изнесе сетен за българската аудитория концерт. Изпяла най-хубавите си песни от всички албуми, публиката изпаднала в възторг. И на целия този кеф се изтъпанил Цецерон да му четат одобрение от ГЕРБ до Силви Вартан. Обаче не му се отворил парашутът. Публиката го освиркала и не разрешила да се прочете приветствието.


Боже, по какъв начин може да има толкоз нелепи хора! И каква работа има една политическа партия да приветства една естрадна изпълнителка? Вероятно тъй като госпожата беше по неволя общителна да се види с водача им след идването си. И те нали са привикнали като им се подаде пръст, да награбят цялата ръка…
Президентът Радев приказвал пред студентите в УНСС из ония дни. Обяснил им за какво сме небогати – варварската приватизация, съсипването на селското стопанство, сивата стопанска система, неналичието на промени в образованието… За се оправим, рекъл, е нужна бистрота. И възкликнал на немски " Светлина, повече светлина! " и попита студентите знаят ли кой е споделил тези думи.

Доста жалко, да ви кажа. Гьоте ги е споделил тия думи, когато е умирал, последните му думи – „ Светлина, повече светлина! “ Но преди този момент попитал доктора си какъв брой му остава и, когато чул, че му остава единствено час, въздъхнал: „ Слава Богу, единствено един час... "

Между другото, на смъртният си одър О`Хенри също изискал светлина: „ Включете осветлението! Не желая да се прибирам вкъщи по мрачно. "

Те тези, последните думи, великите хора най-често са ги споделили години откакто са умрели. Потомците са ги украсявали и натаманявали… Пикасо, да вземем за пример, бил споделил: „ Пийте за мое здраве... аз няма да мога към този момент. " Малко като една кака Мара, дето викаше: „ Иван умрел, Господ здраве да му дава… “ Гогол пък изискал стълба: „ Стълбата! По-бързо давайте стълбата! " Бетовен: „ Аплодисменти, другари! Комедията свърши! " Това с комедията е обичано на умиращите. Спомням си най-малко още за двама, които са го споделили на смъртния си одър.

Отплеснах се. Исках да кажа, че в тази ситуация не е уместно да се цитира Гьоте. Може да се каже нещо друго. Например, че разликата сред една демократична и една недемократична страна е в осветлението. Това ми хрумна от една мисъл на американската порно звезда Глория Ленард – „ Разликата сред еротиката и порнографията е в осветлението. “ И като се замислите, то си е тъкмо по този начин и при демокрацията.


Вторник, 24 април

Френският президент Емануел Макрон е на посещаване в Съединени американски щати. Доналд Тръмп го посрещна доста топло. Много се прегръщаха и целуваха, в действителност доста.


Ако се прегръщаше с жена му Мелания, щеше да е разбираемо. По този мотив една госпожа написа във Фейса… Ох, не знам дали да го кажа? Сред вас има едни такива правилни, че ще ме изядат с парцалите… Ще го кажа и ще се скрия и няма да се демонстрирам две седмици. Да, в случай че ме няма идната неделя, да не се чудите за какво. Та тази неточна госпожа, държа да го кажа - неточна, вика, че Макрон очевидно обичал и дядовци освен баби…

Обаче Тръмп е огромен тъпанар, не ли? Точно преди да застанат пред фотографите се доближил до Макрон и рекъл: " Имаме доста привилегировани връзки, дори в този момент ще махна този пърхот… “ И се направил, че изчетква рамото на Макрон. Франсето малко се спекло от тази демонстрация на воловарски комизъм.

В изявление във връзка 20-годишнината на Дир.бг Борисов споделил, че от Живков и Симеон II е научил най-вече и те са му „ като два университета “, „ не всеки имаше тази опция да слуша по какъв начин разсъждава върхът на комунизма и на монархията “. От Живков се учил на външна политика. От царя също научил доста неща: „ Като се стартира от най-елементарните, като отидеш някъде и не би трябвало да покажеш, че си гладен. Научихме се на маниери. “ Той по това време, в случай че е имал някакви маниери, те не са били маниери в същинския смисъл на думата. Спомням си, че през 2002 година сподели: „ Извинете ме, че не приказвам вярно, както и не се храня вярно. Трябва да знаете, че не се научих да хапвам с нож и не обичам да хапвам с нож, тъй че аз нямам претенциите за литературовед, с цел да говоря. Така си приказвам и по този начин го разбирам. … ” (14.01.2002 Радио " Свободна Европа " ).

Особено го комплексирала майката на Цветелина: „ Тъщата ми е остаряла аристократка... В началото тя доста ме потискаше, тъй като прави събирания - в 10 часа на ябълков кейк, следобяд - къс с чай, и аз не се вписвах в средата… “
Представям си какъв културен потрес е било за госпожата да гледа по какъв начин мутрата яде ябълковия къс с пръстите…
Два университета… За страдание и от двата не е съумял да вземе най-хубавото. Взел е селската ловкост на Живков и неприятния български на царя.

Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев разправя, че предаването на подкупа на Иванчева се отлагало няколко пъти поради „ капризи “: " Не ми се ще да давам характерности, вика Георгиев, разрешавали са си много, по този начин, по какъв начин да кажа, не знам, капризи да го назовем. Например подвигат се, отиват в прилежаща нам страна на отмора. Планува се един интервал, аз това го знам, тъй като това беше една от аргументите да се отсрочи едно от предаванията на парите, вземат решение, че им харесва, обаждат се и споделят: " На нас тук доста ни харесва, оставаме още няколко дни, нали, някак си по този начин... "

Обаче тая Иванчева в действителност е огромна овца! Да имаш да вземаш 70 хиляди евро и ти да тръгнеш да си вееш задника по гръцките курорти… Това не са капризи, това е напряко безконтролно!

Боже, тия, в случай че ме заловен, ще ме разпердушинят! Почивал съм и в Гърция, и в Турция и то по няколко пъти. И по Европа съм се глезил – Берлин, Милано, Венеция… И до Индия съм ходил, само че то не беше за кеф, а по работа. Трябваше да съпроводя президента Стоянов, който пък трябваше да посети Индия, само че не помня за какво трябваше…


Сряда, 25 април

България падна с още 2 места в Индекса за медийна независимост на „ Репортери без граници “. Бяхме на 109 място в света, само че към този момент се издигнахме на 111-то. С което към този момент безапелационно водим освен на страните от Европейски Съюз, само че и на Балканите. Мамалигата да вземем за пример е на 44-то място.

В изводите на „ Репортери без граници “ за България се отбелязва, че провинен за това положение е Пеефски: " Най-мрачното олицетворение на ненормално положение на нещата е Делян Пеевски… притежател на " Нова българска медийна група " … има 6 вестника и управлява съвсем 80% от разпространяването на печатни издания. "

От групата на Пеевски дават проведен отпор. Данчо Ментата по тв приемника: Кои са " Репортери без граница "? NGO. Тяхната оценка меродавна ли е? Не е меродавна. Аз мога да се обърна с подобен съвет към тях. Могат да бъдат " Репортери без граница ", само че да лъжат с граница… “

Има някакъв извратен сексапил в това Ментата да приканва да се лъже умерено, не ли?

„ Монитор “: „ Репортери без граници “ потвърдиха, че са „ Платени без граници “. Според флагмана на медийния империалист тия мискини смъкнали рейтинга на страната ни, с цел да отмъстят за разобличаването на подмолните им обвързаности с Фабриката за подправени вести на БГ задкулисието – „ обвинените и подсъдими олигарси Иво Прокопиев, Цветан Василев и Огнян Донев и аверът им Сашо Дончев, които по всякакъв начин се пробват да клатят законните институции в страната, с цел да избегнат възмездието за закононарушенията си “.

Текстът е неизвестен, само че бас поставям, че не го е писал Пеевски персонално. Писал го е някой публицист с револвер, опрян в красното чело… Е, може и да не е било револвер, а единствено трудова брошура. Автора не знаем, само че знаем кой е основен редактор на „ Монитор “ – Любомира Будакова. Главен редактор на „ Телеграф “ пък е оня мушморок Васко Забраихмуфамилията… И въобще много мушмороци има там. Не е неприятно да почнем да ги загатваме поименно.

Включва се и проф. Константинов, остарял приятел на Ирена Кръстева. Не щади думите: „ Това е една тотално опорочена и погрешна класация… измислена класация… идиотска и обидна за всеки с коефициент на просветеност над 90… насмешка със здравия разум… “

Браво и да живей!

На пук на душманите от „ Репортери без граници “ Пеефски става съдружник с американската компания „ Nu Image Inc. “ Нейният български филиал “Ню имидж България ” купува 50% от „ Телеграф медиа “, издател на вестниците „ Телеграф “, „ Монитор “, „ Политика “ и „ Меридиан Мач “ и търновския „ Борба “.

„ Посредством договорката, четем в „ Монитор “, страните ще работят взаимно за основаване на високи журналистическите стандарти и одобряването на медийния плурализъм… “

Анджак стана дума. Оня ден излезе годишният отчет за 2017 година на Бюрото за демокрацията, човешките права и труда към Държавния департамент на Съединени американски щати. Та в него пишеше, че медийният плурализъм у нас е " съществено повреден " поради корпоративен и политически напън, комбиниран с възходящата и все по-непрозрачна централизация на собствеността върху медиите и разпространителските мрежи. Докладът посочваше и съответни образци, измежду които натиска върху сатиричния вестник " Прас прес ".

В столицата на Армения Ереван и други градове митингите не престават, макар, че министър председателят Саркисян подаде оставка в понеделник. Арменците, подкокоросвани от опозиционното придвижване " Граждански контракт ", желаят министър председател от народа. Недейте, бе, братя арменци, недейте с министър председател от народа! Ние опитахме, избрахме си един, който е елементарен като нас, дори и малко по-прост от нас и дълго ще си плащаме. Четете историята. Там написа, че и гръцките, и римските роби са можели да изберат да ги ръководи човек от народа, само че не го е правели, тъй като знаели какви ще са последствията. А ние, българите, тъй като не четем, не го знаехме и си избрахме една тиква от Банкя и се чудим за какво не се оправяме.


Четвъртък, 26 април

Лелей, ремонтът на НДК не можа да устиска даже до края на председателството. Плочките на площада се надигнали като войнишки… Както и да е, нема потребност от метафори, просто се надигнали. " Ремонт на ремонта на ремонта... щеше да е смешно, в случай че не бяха думнали 40-ина млн. за две години ", написа Младен Манев от групата " Забелязано в София ", който разгласява фотографията.

Снимка №…

Последният ремонт на плочките е на стойност 2.5 млн. и е дело на " Джи Пи Груп ", компания, за която се твърди, че е на/свързана с Валентин Златев. Фирмата е основана през 2006 година, само че възходът ѝ в инфраструктурните планове съответствува, евентуално напълно инцидентно, с идването на власт на Бойко Борисов. Само за няколко години, през 2014 година, към този момент е трета в класацията на " Капитал " за строителния отрасъл.


Ще ви кажа под секрет какво научих. Каза ми го една Анелия, само че без да си изрича източниците. Под плочките се появило сляпо куче, което ровело и ги надигало. Изглежда, че ще да е доста огромно сляпо куче, щото е разорало площада като екскаватор. Пък един различен ми разправя, че изпуснали машината, дето копа метрото. Тя рови безусловно като сляпо куче. Какво ли не приказват хората. Един Вальо вика, че имало такова знамение от Ванга: „ Първо ке се надигнат плочките, след тях и ората. ”

Проектният началник в " Джи Пи Груп " Йордан Траханов вика, че „ зародилият проблем няма общо с качеството на ремонта, а с непредвидени условия “. Отдолу имало тунел и вибрациите от придвижването по него провокирали деформации, които фугите не съумели да поемат. Ако ме питате какво му е непредвиденото на събитието, че изпод има тунел, няма да съм в положение да ви обясня.

Истината е, че майсторите са си оставили ръцете. Вместо да сложат задоволително огромни фуги, които да поемат разширението на плочките когато пекне лятното слънце, те ги долепили една до друга. На мен по този начин ми стана в хола. Като си седях на дивана и внезапно плочките почнаха да пукат и да се надигат. С годините плочата малко увиснала, а фугите не били задоволително огромни да поемат разликата… Мамка им и майстори, до инфаркт ме докараха. Помислих, че е земетръс и кооперацията пада.


Петък, 27 април

Социологическа организация " Екзакта " оповестява, че, в случай че изборите са през днешния ден, за ГЕРБ биха дали своят вот 24.5%, За Българска социалистическа партия - 20.5%, 6.1% за Движение за права и свободи и 5.5% за патриотите. Десните на този стадий гледат Народното събрание отдолу под опашката на коня. Нито партиите към Реформаторския блок, нито тези към " Демократична България " прескачат бариерата.

Но по-интересни са едни други цифри, които оповестяват социолозите. Понеже живеем в интервал на разюздано русофилство, когато отвред се пробват да ни убеждават, че народът не желае Европейски Съюз и НАТО, а си желае Матушката. Да, но не! 74% от българите поддържат участието на страната в Европейски Съюз и единствено 16% са срещу. Ретроспективният разбор по данни на „ Екзакта ” от последните години демонстрира, че поддръжката за еврочленството ни е стабилно висока - сред 74% и 79%. Неодобрението се движи сред 13 и 16%, като е най-високо измежду гласоподавателите на Българска социалистическа партия – 28%. Членството на страната ни в НАТО се утвърждава от 58% от българите, срещу са 25%. Отново най-антинатовски са настроени алените - 40% от гласоподавателите на Българска социалистическа партия не утвърждават участието ни в НАТО.

И като стана дума. Колегата Иво Инджев вика за Борисов: „ Той няма цел, а оцелява. Бойко Борисов, по неразбираеми аргументи, които не знаем, се опасява от Путин и от реакциите в Москва… “

Да, не ги знаем, само че се досещаме… Фрог нюз писа преди нещо като месец, че научили от дипломатически източник, че съветски дипломати пратили по чиновник на Министерство на външните работи хабер на българското държавно управление – в случай че изгоните наши дипломати, чакайте компромати. Ставало дума за документи, компрометиращи високопоставени български политици в далавери по „ Южен поток “, АЕЦ-Белене и други Демек, за корупция на най-високо равнище.

Преди време четох публикацията на една журналистка от съветското издание „ Инсайдър “, в която се обясняваше внезапният поврат на унгарския министър председател Орбан към Русия. До 1998 година бил гневен еврофил. Но някъде по това време посетил Москва, където му посочили един запис, на който съветски предприемач дава на един млад маджарски политик куфарче с един милион марки. И това трансформирало външнополитическите желания на Орбан. Дали е по този начин, единствено той и Путин знаят…


Ало, пенсиите! Не знам дали ми вярвате, братя мои, само че аз където седна и където стана, единствено за вас мисля, с какво да ви бъда потребен. Ето през вчерашния ден виждам в интернет едно приспособление за обуване на чорапи и първо за вас се сетих. Защото знам каква тъга е за една пенсия да се наведе и да си обуе чорапите. Само за 19 лв. можете да получите една извънредно потребна обувалка. Защото, братя мои, не желая да ви безпокоя, само че болките по стави, жили, прешлени и другата арматура ще се усилват, няма да понижават. Та си вземете една такава джаджа. Първо нанизвате чорапа на нея и след това единствено си мушкате крайници. И ставате безусловно самостоятелни от бабата, още веднъж държите живота си в свои ръце. Казвал ли съм ви оная приказка, че от време на време ти излиза по на сметка да си купуваш нови чорапи? Е, тя е вярна, само че единствено до време, додето можете да си ги обувате сами. Само против 19 лв. можете да удължите този интервал на цялостна самостоятелност.

И още нещо желаех да ви съветвам. За нервите. Не знам за какво, като се пенсионира некой и незабавно го хващат нервите. Досега не съм срещал пенсия, да не страда от нерви. То другите страдат, де, на нея нищо ѝ няма… Та си вземете една стрес топка да мачкате. Тази на картинката е изключително подходяща…

To be continued...
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР