Поне 21 болници в Румъния са станали жертва на мащабна

...
Поне 21 болници в Румъния са станали жертва на мащабна
Коментари Харесай

Криптовирус блокира поне 21 болници в Румъния

Поне 21 лечебни заведения в Румъния са станали жертва на огромна хакерска атака с криптовирус. Той е блокирал системите им и се е наложило лечебните заведения да се върнат към хартията, оповестява BleepingComputer.

Атакувана е била осведомителната система " Хипократ ", която се употребява от лечебните заведения, с цел да документират медицинските действия и данните на пациентите. Тя е била атакувана през почивните дни и базата данни е била криптирана от вируса.

Румънското министерство на опазването на здравето разгласи, че офанзивата е станала в нощта сред 11-ти и 12-ти февруари. Хакерите са атакували сървъри на системата и са я сринали, като са криптирали файлове и бази данни.

Активирани са специфични спомагателни ограничения за сигурност за лечебните заведения, които не са били наранени от офанзивата. Започнато е и следствие по случая. Криптовирусът изисква откуп, с цел да отключи базите данни, само че не се оповестява каква е сумата и дали ще бъде платена.

Използван е криптовирус от фамилията Phobos и по-точно Backmydata. 21 лечебни заведения са потърпевши от офанзивата, а системите на 79 други здравни заведения със същата платформа превантивно са изключени от интернет, с цел да се предотврати възможна офанзива и към тях.

Проверката демонстрира, че множеството лечебни заведения имат постоянни аварийни копия на данните, които са на възраст сред 1 и 3 дни от датата на офанзивата. Само на една болница архивите са 12 дни обратно.

Засега засегнатите лечебни заведения работят и на хартия до момента в който системите бъдат възобновени изцяло. Интернет връзката е спряна и няма загуба или теч на данни, споделят още от институциите.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР