Понастоящем Русия, член на БРИКС, обсъжда прилагането на концепции, свързани

...
Понастоящем Русия, член на БРИКС, обсъжда прилагането на концепции, свързани
Коментари Харесай

БРИКС: Русия тества CBDC за бизнесите и гражданите

Понастоящем Русия, член на БРИКС, разисква използването на концепции, свързани с цифрова валута на централната банка (CBDC) за рублата, за да се улеснят бюджетните транзакции за популацията и предприятията.

Тази стратегическа маневра има за цел да подкрепи приемането към цифровата рубла, като насърчи необятното ѝ потребление както измежду жителите, по този начин и измежду предприятията.

Основната цел на тази самодейност е да се понижи зависимостта от щатския $ и да се насърчи известността на рублата както на вътрешния, по този начин и на интернационалния пазар. Като водач в акцията за дедоларизация в границите на БРИКС, в този момент Русия се стреми да ускори приемането на рублата в CBDC. Ако тези проекти се осъществят, Русия ще стартира пробни етапи, с цел да оцени устойчивостта на бюджетните транзакции в страната.

Елвира Набиулина, шеф на Централната банка на Русия, удостовери, че се водят полемики за изследване на опцията за въвеждане на цифрови заплащания в рубли за физически лица и предприятия. Ако тези старания се окажат сполучливи, е допустимо и други страни от БРИКС да последват образеца им, като стартират начинания за основаване на CBDC за понижаване на зависимостта от щатския $.

Трябва да се означи, че почти 90% от централните банки по света вземат участие в пробни етапи, свързани с CBDC. Въпреки това Съединените щати остават настрани, като показват запаси по отношение на полезността на CBDC във финансовата екосистема.

Тази смяна на парадигмата би издигнала CBDC до водеща позиция, като в същото време би изтласкала щатския $ до второстепенна роля в международната стопанска система. Следователно е неотложно Федералният запас бързо да обмисли въвеждането на CBDC за щатския $, с цел да резервира конкурентното си преимущество в изискванията на разрастващата се световна финансова динамичност.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР