Помощи от фонд Солидарност на ЕС на стойност от 34

...
Помощи от фонд Солидарност на ЕС на стойност от 34
Коментари Харесай

34 млн. евро от фонд „Солидарност“ на ЕС за Гърция, Полша, Литва и България


Помощи от фонд " Солидарност " на Европейски Съюз на стойност от 34 млн. eвро, отпуснати за възобновяване в Гърция, Полша, Литва и България след естествените бедствия през 2017 година, бяха утвърдени от Комисията по бюджети в сряда, оповестиха от пресслужбата на Европейския парламент.

Средствата, които следва да бъдат доказани на пленарно съвещание в Страсбург и Съвета, включват 16 918 941 евро за възобновяване в Литва след продължителните дъждове и наводнения, които предизвикаха вреди на отводнителни системи, язовири и пътища, както и аграрни земи през лятото и есента на 2017 година

Полша ще получи 12 279 244 евро за възобновяване на вредите от мощните стихии и проливни дъждове в три войводства — Куявско-Поморско, Поморско и Великополско, които унищожиха десетки хиляди хектара гори и годишна продукция, както и транспортна и енергийна инфраструктура.

Гърция ще получи 2 535 796 евро за възобновяване на засегнатите елементи на остров Кос, който беше разтресен от земетресението през юли 2017 година

Подкрепата за България е на стойност от 2 258 225 евро. Средствата ще покрият частично разноските за възстановителни действия на съществена държавна инфраструктура, откакто през есента на 2017 година, мощни стихии и дъждове засегнаха региона на Бургас, вследствие на което бяха породени вреди на мостове, дренажни канали и подпорни стени и на главната инфраструктура. Наводнението взе 5 жертви и засегна 6 000 души, като 142 жилищни и над 1 200 нежилищни парцели бяха наводнени.

Информационни фишове за помощите на ФСЕС за България, Гърция, Литва и Полша могат да бъдат открити онлайн на страницата на Комисията. Допълнителна обща информация може да бъде открита в предлагането на Комисията и в отчета на Парламента.

Очаква се Съветът да утвърди помощите до 4 септември. Фондовете ще бъдат налични няколко седмици откакто Европейският парламент утвърди предлагането по време на септемврийската пленарна сесия.

ФСЕС е основан през 2002 година след сериозните наводнения в Централна Европа през лятото на същата година. Оттогава той е бил употребен при 80 разнообразни бедствия, породени от естествени произшествия като наводнения, горски пожари, трусове, стихии и суша. До момента Фондът е дал помощ на 24 разнообразни европейския страни в размер от над 5 милиарда евро.

Средствата от фонда „ Солидарност “ на Европейски Съюз могат да служат за възстановителни действия и за покриване на част от разноските за избавителни интервенции, за даване на краткотрайно настаняване, за разчистване на наранени райони и за отбрана на културно завещание, и имат за цел да облекчат финансовите тежести, с които би трябвало да се оправят локалните управляващи след естествени бедствия.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР