Помня първия път, когато видях DVD, както и картина със

...
Помня първия път, когато видях DVD, както и картина със
Коментари Харесай

8K телевизорът на Samsung: Гост от бъдещето, който си струва да притежавате още днес

Помня първия път, когато видях DVD, както и картина със 720p и 1080p HD. Сякаш очният доктор ми бе предписал нов чифт очила и внезапно размазаният пред мен свят се изпъстри с елементи, за чието битие даже не бях подозирал.

3D? Не, не ми хареса.

Но 8K? Очите ми са към момента са в нирвана.

Ако си мислите, че 4K тв приемниците са невероятни, почакайте да видите на какво са способни тези с 8K и по-специално QLED 8К на Samsung - най-хубавите и на процедура единствените модели тв приемници от този вид, които може да откриете на пазара у нас сега. Други и не ви трябват. Защо? Ще оставя последните 13 години да приказват сами за себе си.

Малко предистория

През 2006-а южнокорейската компания се въодушеви от елегантната форма на чашата за вино и сътвори LCD екрана Bordeaux – един от най-известните дизайни в историята на тв приемниците изобщо, който и до ден сегашен е синоним на грациозност и хармония. Три години по-късно пусна първия в света LED-телевизор със странично осветление, а през 2010-а фенът бе отведен в третото измерение чрез първия изобщо 3D LED тв приемник.

Въпреки постигнатия триумф, през идните години Samsung не стои със скръстени ръце – през 2013-а компанията показа първия в света тв приемник с органични светодиоди (OLED), а след няма и 12 месеца - и първите извити 4К UHD тв приемници.

През 2017-а станахме очевидци на още една неповторима разработка в лицето на QLED тв приемниците на Samsung, които, за разлика от обичайния OLED, употребяват “квантови точки ”, вплетени в LCD панела. Това са дребни наночастици, които трагично усъвършенстват цветовете и яркостта на картината.

И всичко това, с цел да достигнем до кулминационната точка на нововъведенията, а точно –

първия QLED 8K тв приемник,

който от края на предходната година към този момент може да бъде закупен и в България. Той предлага действителна 8K резолюция с пикова бляскавост от 4000 нита - стандарт, който се среща в множеството кино студия. Тази функционалност разрешава на тв приемника да възпроизвежда 4 пъти повече пиксели от 4K UHD TV и 16 пъти повече пиксели от тв приемниците с Full HD.


Източник: Samsung

Не е загадка, че като цяло 4K наличието навлезе извънредно постепенно и до ден сегашен продължава да не е навсякъде. На фона на това ще ви извиним, в случай че сега се чудите: „ Тези пичове от Samsung луди ли са,  не е ли прекомерно рано за 8K, какъв е смисълът да влагаме в над 33 милиона пиксела

Въпросът е обоснован, само че въпреки и на пръв взор да не наподобява по този начин, 8K наличието ще ни залее доста по-бързо, в сравнение с допускате. YouTube и Vimeo поддържат тази резолюция от дълго време, а Netflix и TV France, както и доста други производители на наличие, в това число CBS, към този момент снимаха своите първи продукции в 8K. От декември предходната година пък японската ТВ компания NHK започва канал с 8K наличие, а следващата година ще предава

напълно Летните олимпийски игри в Токио във величествените 8 K .

Италианската радио-телевизионна мрежа RAI също възнамерява да продуцира материалите, свързани с Олимпиадата през 2020-а, в 8K (в съдействие с NHK), като по този метод ще се трансформира в първия европейски оператор, който употребява тази технология.

Звучи добре, нали? 8K наличието настава. Бавно, само че несъмнено. А какво вършим в това време? Колкото и изненадващо да звучи, QLED 8К на Samsung в действителност не се нуждае от същинско 8K наличие, с цел да вади необикновен облик. Подайте му какъвто и да било източник с ниска резолюция и той ще го преобразува автоматизирано в една от най-хубавите 8K картини, които сте виждали на екран с сходен размер (55, 65, 75, 82 или 98 инча). Как? Чрез функционалността 8K AI Upscaling.

Телевизорът употребява изкуствен интелект, с цел да проучва изображенията и да ги усъвършенства ,

да уточни цветовете им и да запълва информацията, която липсва, въз основата на предходните фрагменти. По-острите ъгли се изглаждат, а назъбените (например на текста) – се отстраняват. Дори качеството на звука става по-добро. На процедура основава от нищото милиони пиксели за ваше лично наслаждение.


Източник: Samsung

Всички тези калкулации се случват с помощта на мощния Quantum 8K процесор – главният мотор на цялата тази магия. Но това е нещо, което просто би трябвало да се види (и чуе) онлайн – наборът ми от епитети в това отношение просто е непълен. Мога единствено да се надявам, че Samsung ще реши да интегрира тази своя технология за Upscaling и в своите 4K тв приемници.

Неразделна част от декора

Вкъщи имам един 47-инчов тв приемник, в който, въпреки и да съм влюбен, когато не го употребявам, стои като великански черен правоъгълник на другояче хубавата ми небесносиня стена. А кабелите към него? Преструвам се, че не съществуват.

Това, което изключително доста ми подхожда при QLED 8К е, че тв приемникът може да бъде инсталиран на стената на съвсем незабележимо разстояние от нея, а сходно и на останалите QLED тв приемници на компанията, всички кабели (включително на периферните устройства) са обединени в един транспарантен и тъничък кабел.


Източник: Samsung

Черешката на сладоледа в това отношение обаче е Ambient Mode – посредством този режим, когато не го употребявате, тв приемникът безусловно се слива със стената. Наречете QLED 8К хамелеон и няма да сгрешите. Просто вършиме фотография на стената, на която стои, и оставяте Ambient Mode да свърши останалата работа. Стената ви ще оживее на екрана 1:1 – без значение цвета, шарките или текстурата. Ако решите, можете да обогатите картината с спомагателна графика, информация (например прогноза за времето или новините) или ваши персонални фотоси.

В заключение…

С 8K тв приемниците на Samsung навлизаме безусловно в нова епоха на качество. Реалната 8K картина, която вадят, е просто невероятна  - съвсем като същинския свят, че и по-добра. Още по-важното в тази ситуация е, че даже наличието с по-ниска резолюция се мащабира в 8K меко казано превъзходно. Ако имате задоволително огромна стая и бюджет, QLED 8К е посетител от бъдещето, който си коства да притежавате още през днешния ден.

Владимир Тодоров

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР