Въпреки наложените икономически санкции на Русия след стартирането на война

...
Въпреки наложените икономически санкции на Русия след стартирането на война
Коментари Харесай

Единствената индустрия, която европейските санкции не засегнаха в Русия

Въпреки наложените стопански наказания на Русия след стартирането на война в Украйна, има един бранш, който продължава да бъде изцяло свободен от всевъзможни ограничавания. И до момента в който мислите за нефт и грешите, разкриваме горчивата истина – нуклеарното гориво. Европа стартира сериозна и огромна компания по откъсването от газовата и петролна взаимозависимост на Русия, само че откъсването от друга значима суровина – нуклеарното гориво за всички АЕЦ, не може да се случи толкоз елементарно.

Русия е един от най-старите производители на нуклеарно гориво в лицето на компанията Росатом и господства световния пазар в доставка на тази суровина. Тя е и третия максимален снабдител в Европа на уран през 2021 година и дава отговор за 20% от международните доставки. Въпреки оферти за налагане на наказания и в този бранш, Росатом не е попаднал в листата.

Страните, които разполагат с съветски реактори, не престават да употребяват тъкмо това гориво. В Европа има създадени 18 реактора, разпростиращи се в 5 разнообразни страни, в това число България. Като допълнение, статистиката демонстрира и още нещо – два нови реактора в Словакия и още два, които се строят в Унгария и циментират партньорството си в бъдеще.

Изборът е явен и през последните десетилетия няма доста други възможности, когато стартира да се строи атомна енергетика в Европа.

Росатом употребява своята дъщерна компания TVEL, която се ангажира с обогатяването на урана и превръщането му в нуклеарно гориво, което зарежда реакторите.

От 2022 година се следи оттегляне и намаляване на интереса към съветската атомна енергетика. Чехия подписа контракт с компанията Westinghouse Electric и френската компания Framatome за доставка на части в Темелин. Финландската Fennovoima също приключи един проблематичен контракт с Rosatom за основаване на нов нуклеарен реактор. Друга тяхна компания – Fortum, към този момент е наела Westinghouse да прави дизайн и да лицензира горивото, което ще се употребява в централи във Финландия, само че единствено след приключване на контракта с Росатом.

Целта на финландците е ясна – те желаят диверсификация на енергетиката си.

България също подписва 10-годишен контракт с Westinghouse за доставка на гориво за към този момент построените реактори. Освен това има и задоволително забавни благоприятни условия за построяването на още един нуклеарен реактор. Полша ще строи своята първа нуклеарна централа, която ще употребява реактори на Westinghouse.

Словакия и Унгария – един от най-близките съдружници на Русия – към този момент са почнали да търсят различни източници.

Американската компания признава, че към този момент е забелязала доста съществено придвижване на пазара, случило се директно след войната в Украйна. Те също остават сюрпризирани от обстоятелството, че даже Унгария търси нови разновидности за доставки.

По мнението на специалисти, единствено няколко дни след старта на военни дейности, съвсем всяка една страна е почнала да търси опция. В Украйна също се следят съществени опити, с цел да се спре превъзходството на Росатом. Това е страна, която употребява 15 реактора от Съюз на съветските социалистически републики и с тях набира електричество на половината от популацията си. Нейният контракт в Westinghouse също е разполагаем.

Проблемът на тези покупко-продажби е, че са нужни към 5 години за завършването на целия развой. От проектирането до доставката на гориво. Украйна дефинитивно затвори всички порти на Росатом и е решила да търси напълно друга посока от запад, като се чака да построи цели 9 нови атомни централи.

Процесът не е мълниеносен, както се вижда в горните редове. Необходимо е доста време за облекчаване на всички претенции от страна на клиентите и никой не може да е безапелационен в крайният период.

Росатом, по образеца на Газпром, стартира да се трансформира в лост за въздействие на пазара и политиката на Русия. Повечето специалисти назовават тази компания: „ единствената спирка за нуклеарна търговия “. Това усещане остава от обстоятелството, че приказваме за страна, която може да даде на своите клиенти редица позитиви. Росатом разрешава доставка на материали, обучаване на личен състав, поддръжка, заличаване на нуклеарно гориво, ревизия и финансиране. Последното се оказва от изключително значение за мнозина.

Реакторите на Руската федерация имат живот от 20 до 40 години, а това е фактор, който не се минава с лека ръка и също така е дълготрайно обвързване за всяка една страна. Друг необикновен детайл е, че Русия разполага с към 38% от международните находища на уран и 46% от пазарния дял за обогатяване.

За да имате по-добра визия, това е един OPEC по пазарни дялове и мощ.

Следвайки правилото на другите пазари, цената на нуклеарното гориво стартира да се покачва доста и в този момент Русия печели към 1 милиард $ от експорти.

Американската нуклеарна промишленост заема едвам 20% от пазарния дял за обогатяване на уран. Франция има към 15%. Electricite de France е подписала контракт с Росатом през декември 2021 година (само няколко месеца преди инвазията) и същият контракт продължава да се извършва.

Договорите съществуват за Европа, само че доставките няма да стартират по-рано от година, а в по-лошия сюжет може да се ориентираме към няколко години. Четвърт от силата на Европа идва непосредствено от нуклеарните централи. Светът продължава да се тревожи и от други изненади, в това число внезапни климатични промени и лимитира горенето на въглища и други материали, затова остават единствено атомните централи.

Тук идва и другата страна на монетата, анализаторите са виждали проблеми в Росатом и Русия, преди да се стигне до наказания. Германия беше сложена под доста сериозен размисъл, до момента в който мислеше дали би трябвало да остави своите две нуклеарни централи дейни или да продължи да разчита на обогатяване от Русия.

Полша ясно съобщи, че е време да построи своя атомна централа и в своя контракт показва, че има потребност да бъде безусловно самостоятелна от енергийните мрежи на Русия.

Westinghouse счита, че може да бъде съперник на Росатом в Европа. Плановете на американската компания са посочени в техните прогнози за 50 до 75% от пазарния дял. Освен посочените контракти в горните редове, Испания също се включи в конвенция за замяна на нуклеарното гориво в своите съветски реактори.

Европа не е единственият пазар, който употребява нуклеарни централи. Това не би трябвало да ни изненадва по никакъв метод. Преди всичко можем да открием, че съветски реактори могат да бъдат открити в Китай, Индия, Иран, Армения и Беларус. Турция избира Росатом за основаването на своята първа нуклеарна централа, а отвън тези контракти има меморандум за работа с още 13 страни. Изводите са ясни – Росатом няма да предлага своите услуги в Европа, само че ще продължи да бъде световна мощ в търговията с горива, освен това с увеличение на облагите си.  

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР