Поминъкът на стотици рибари в Царево остава под въпрос след

...
Поминъкът на стотици рибари в Царево остава под въпрос след
Коментари Харесай

ВАС се заяде за броя на лодките на Корал, отхвърли жалбата на Лапчев срещу обявяването на залива за защитен

Поминъкът на стотици риболовци в Царево остава под въпрос след близо 6 месеца правосъдни процедури

Върховният административен съд отхвърли жалбата на кмета на община Царево Георги Лапчев против заповедта на някогашния министър на Министерство на околната среда и водите Борислав Сандов, с която заливът Корал се трансформира в предпазена околност. Като такава в него не могат да влизат риболовен лодки, а претекстът на Върховен административен съд е забавен – че община Царево не била предоставила доказателства за това какъв тъкмо е действителният брой на записаните риболовен лодки, нито каква част от тях са моторни или моторно-ветроходни.

Макар решението да предстои на обжалване пред 5-членен състав, с него Върховен административен съд разрешава местността да бъде оповестена за предпазена и по този начин поминъкът на стотици хора край Царево остава под въпрос. Сагата действително стартира още през март т.г., когато от кабинета Петков обявиха, че Корал се трансформира в третата предпазена околност в страната и че „ локалните хора би трябвало да се гордеят, че имат такава територия толкоз покрай тях ”. Няколко месеца по-късно, в осъществяване на заповедта от Министерство на околната среда и водите, Община Царево забарни риболова там, само че незабавно подаде тъжба, с която настояваше въпросната заповед да се анулира.

Сега съгласно Върховен административен съд, с изключение на липса на прецизен брой лодки, които се употребяват от риболовци, нямало изясненост и каква част от улова на тези лодки се реализира точно на територията на към този момент предпазената околност, обхващаща окло 130 хектара.

„ Не обуславят настъпването на директни и непосредствени вреди от действието на тази част на заповедта. Характерът и размерът на възможните вреди от действието на тази част от заповедта подлежат на доказване от оспорващия, което в тази ситуация не е сторено ", написа в определението на съда.

Пред кмета на Царево Георги Лапчев и неговата администрация в този момент има единствено веднъж – да апелират решението на Върховен административен съд. „ Основният ни претекст е, че заповедта на Сандов е противоконституионна, тъй като основава граница и прави общината недостъпна по море за дребния клас плавателни съдове ”, сподели Лапчев.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР