Полярни политически и експертни реакции след смяната на ръководството на

...
Полярни политически и експертни реакции след смяната на ръководството на
Коментари Харесай

Какви са реакциите след смяната на ръководството на "Булгаргаз"?


Полярни политически и експертни реакции след промяната на управлението на “Булгаргаз”. Снощи стана ясно, че цялото управление на сдружението е освободено след решение на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Пред bTV енергийният министър Александър Николов съобщи, че решението е вследствие на инспекцията, подхваната от енергийния холдинг. Според уволнените шефове решението за промяна на ръководтсвото е политическо и срещу интереса на " Булгаргаз ".

Според новите вписвания в комерсиалния указател мястото на досегашния изп. шеф на Николай Павлов заема Людмил Йоцов. Засега никой не разяснява в елементи претекстовете за промяната на борда. Една от дилемите на новите шефове е подписването на нов контракт за доставка на газ с „ Газпром Експорт “ лятото на тази година, който все още е обект на рецензии поради контрактуваните цени.

„ Преди няколко седмици започва инспекция от БЕХ. Колегите, в резултат на данните, които са събрали, както и някои спомагателни неща и настоящата обстановка с цените на топлоснабдяването, са взели това решение “, съобщи енергийният министър в „ Тази събота “.

Причините разяснява и министър председателят Кирил Петков.

„ Имаме по-високи цени на газа, в сравнение с би трябвало да имаме въз основата на този ръб. Ние не може да се разсънваме на първи януари и КЕВР да споделя цената на газа скача с още 30% и да се види, че сме изпускали благоприятни условия тази цена да е по-ниска “, съобщи той.

В отворено писмо до медиите, освободеният ръб на шефовете твърди, че освобождението на управлението е " политически стимулирано и в несъгласие с направените поръчки за експертно ръководство на държавните сдружения ".

„ Публично отправените рецензии към Съвета на шефовете на " Булгаргаз " ЕАД са за " неверни или неправилни решения ", които са довели до приемането на по-малки количества азерски газ. Правят се внушения, че заради това цените на газа за българските консуматори са повишени. Тези изказвания не почиват на никаква справедлива основа. Както " Булгаргаз " ЕАД неведнъж е разяснявало, единствената причина, заради която българският пазар не може да получи всички количества природен газ по контракта с азерската страна, е неналичието на българо-гръцката газова връзка – газопровода от Комотини до Стара Загора “, пишат от „ Булгаргаз “ в позицията си.

Смяната беше остро подложена на критика от някогашния енергиен министър в два от кабинетите на ГЕРБ Теменужка Петкова: „ Става дума за уволняване в жестоко нарушаване на закона за обществените предприятия. Цените на природния газ в България сега са едни от най-ниските, към 67-68 евро на мегаватчас, а в Европа цените са 85 евро за мегаватчас. За каква отбрана на националния интерес приказваме тук? Според мен избрани стопански кръгове се пробват да овладеят търговията с природен газ в България. “

Смяната на шефовете разясниха и хора от сектора. Председателят на Българската Газова Асоциация Пламен Павлов оспори изказванието за ниска цена на газа у нас.

„ Точно противоположното, ние след Полша и Украйна, ние сме с най-високи цени в Европа. Какво получава Турция от Азербайджан – 137 $ за 1000 кубика. Гърция – 300 $ за 1000 кубика, а в този момент нашата цена е към 550 $ за 1000 кубика “, съобщи той.

Данните са на база дълготрайния ни контракт с „ Газпром Експорт “. Цената се дефинира от два фактора - цената на нефтените артикули и свободната пазарна цена на газа. През 2020 г „ Булгаргаз “ подписва анекс, съгласно който цената да зависи на 70% от свободния пазар, и едвам на 30% от цените на нефта, които тогава фрапантно се намалиха. Това съгласно Павлов е неизгодна оскъпяваща формула.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР