Полското правителство да предприеме спешни действия, за да предотврати принудителното

...
Полското правителство да предприеме спешни действия, за да предотврати принудителното
Коментари Харесай

ЕК призова Полша да предотврати принудителното оттегляне на върховни съдии

Полското държавно управление да предприеме " незабавни дейности ", с цел да предотврати насилственото отдръпване на съдии от Върховния съд през идващия месец, както плануват законодателни промени.

Това прикани в сряда зам.-председателят на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс, представен от Движение за права и свободи.

" Остава рискът от нанасяне на непоправими вреди ", предизвести Тимерманс, допълвайки, че Варшава би трябвало да вземе ограничения преди 3 юли, " тъй като тогава решенията за оставките стават дефинитивни ".

Според правосъдната промяна, призната от ръководещото парламентарно болшинство на консервативната националистическа партия " Право и правдивост " (ПиС), 3 юли е крайният период за 27 от 72-мата магистрати във Върховния съд на страната да подадат непринудено оставки.

В понеделник се чака Тимерманс да дойде във Варшава за нов кръг от договаряния, а на 26 юни министрите по европейските въпроси на страните от Европейски Съюз ще обсъдят по-нататъшните стъпки по тематиката.

Брюксел и Варшава са в спор от януари 2016 година, откакто ПиС стартира промени, в това число в правосъдната система, където съгласно критиците има политическа интервенция. През декември предходната година Еврокомисията откри невиждана процедура против Полша, която би я лишила от право на глас в Европейски Съюз – нещо, за което Унгария разгласи, че ще наложи несъгласие.

По-рано в сряда бе обявено, че няколко някогашни полски водачи са призовали Европейската комисия да отбрани върховенството на закона в страната им, застрашено от настоящето ѝ държавно управление, съобщи АП.

В отвореното им писмо, оповестено във вестник " Газета виборча ", се споделя, че новият закон за Върховния съд ще унищожи демократичната система за надзор и баланс. Подписалите писмото, измежду които са някогашните президенти Лех Валенса, Александер Квашневски и Бронислав Коморовски, както и някогашни министър председатели, външни министри и дейци на " Солидарност ", декларират, че " без правда няма да има демократична Полша ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР