Полският президент Анджей Дуда смени няколко висши министри в правителството

...
Полският президент Анджей Дуда смени няколко висши министри в правителството
Коментари Харесай

Полският президент смени ключови министри в опит да смекчи тона към Брюксел

Полският президент Анджей Дуда смени няколко висши министри в държавното управление на фона на опитите на Варшава да усъвършенства връзки си с Европейския съюз, съобщи " Ройтерс ".

Дуда смени министрите на защитата Антони Мачиеревич, на външните работи Витолд Вашчиковски, на околната среда Ян Шишко и на опазването на здравето и цифровизацията.

Миналия месец Матеуш Моравецки бе назначен за нов министър председател на Полша, заменяйки на поста Беата Шидло.

Страната, която в миналото бе считана за бранител на демократичните промени след рухването на комунизма, в този момент е в изострен спор с Европейския съюз поради промени в държавните институции, които съгласно критиците подкопават демокрацията и законността.

Еврокомисията стартира невиждана наказателна процедура против Полша през декември, призовавайки другите страни членки да приготвят наказания, в случай че Варшава не се откаже от серията противоречиви правосъдни промени. Санкциите може да доведат до лишаване правото на глас на Полша в евроинституциите.

Според полското държавно управление промените ще подобрят бавните и неефективни съдилища. Брюксел обаче счита, че те политизират правосъдната система и опонират на основни европейски полезности.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР