Полският президент Анджей Дуда поиска прошка от евреите, изгонени от

...
Полският президент Анджей Дуда поиска прошка от евреите, изгонени от
Коментари Харесай

Полският президент поиска прошка на евреите, прогонени през 1968 г.

Полският президент Анджей Дуда изиска амнистия от евреите, изгонени от страната му при антисемитската акция през 1968 година, съобщи Франс прес.

Макар да акцентира, че днешната свободна и самостоятелна Полша и неговото потомство не са виновни за тогавашните събития, президентът се обърна към принудените да заминат в заточение евреи и техните фамилии с молба да простят "на републиката, поляците и Полша от това време за този срамен акт ".

По случай 50-ата годишнина от студентския протест и последвалата яростна антисемитска акция на комунистическите управляващи, принудила няколко хиляди полски евреи да изоставен страната си, президентът произнесе тирада в кампуса на Варшавския университет, откъдето тръгнал в миналото всеобщият протест. Експулсирани били 13 000 евреи, измежду които хора, оживели при Холокоста, и видни интелектуалци като философа Лешек Колаковски и социолога Зигмунд Бауман, отбелязва Българска телеграфна агенция.

"Колко тъпо и каква загуба е за днешна Полша, че отпътувалите тогава хора в този момент не са с нас ", сподели президентът. Той напомни, че полските евреи са взели участие в битката за самостоятелност на страната преди век и са я защитавали против Съветите през 1920 година и против германците през 1939 година Преди речта си в университета Дуда постави цветя пред паметна плоча на варшавската жп гара "Гданска ", откъдето отпътували огромна част от прогонените евреи преди 50 години.

В цяла Полша през днешния ден имаше голям брой прояви, отдадени на трагичните събития.

Речта на президента беше в контрастност с вчерашно изказване на полския министър председател Матеуш Моравецки, който всъщност сподели, че през 1968 година Полша не е била самостоятелна и затова не може да бъде считана за виновна за антиеврейската акция на комунистическите управляващи. Той означи също, че поляците би трябвало да се гордеят с протеста си против режима, а не да се срамят от събитията от март 1968 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР