Полският президент Анджей Дуда обяви национален ден на траур в

...
Полският президент Анджей Дуда обяви национален ден на траур в
Коментари Харесай

Национален траур в Полша след убийството на кмета на Гданск

Полският президент Анджей Дуда разгласи народен ден на печал в републиката по отношение на убийството на кмета на Гданск Павел Адамович. "Решихме, че този ден [на траур] ще бъде в деня на погребението, който фамилията ще дефинира “, сподели президентът. Засега датата на погребението не е оповестена, заяви ТАСС.

Нападението против кмета на Гданск бе наказано от всички политически и публични сили в Полша, а в цялата страна имаше демонстрации против омразата и насилието като реакция на убийството на Павел Адамович, предадоха ТАСС и ДПА.

Хиляди хора се събраха във Варшава под лозунга "Спрете омразата ". Подобни митинги имаше и на други места.

Лидерът на ръководещата в Полша партия Ярослав Качински изрази "дълбока болежка " от гибелта на опозиционния кмет на Гданск. "Солидарен съм със фамилията (на Адамович) и желая да изразя надълбоко страдание за гибелта на вашия брачен партньор, татко и брат ", сподели от негово име говорителка на партията "Право и правдивост ".

Председателят на Европейския съвет и някогашен полски министър председател Доналд Туск също осъди убийството и сподели, че ще участва на погребението на кмета на Гданск.

Туск даде обещание да пази Полша и Европа от омразата. Той се причисли към хората, излезли по улиците на Гданск, с цел да изразят своята тъга за гибелта на Адамович, показва Асошиейтед прес.

Бившият полски президент Лех Валенса упрекна политиката за смъртоносното нахлуване против Адамович.

Валенса, който е от Гданск и основа там профсъюза "Солидарност " през 80-те години на 20 век, участва на църковна работа и публично събиране в памет на убития кмет.

53-годишният Адамович бе наръган с нож от 27-годишен нападател на сцената пред стотици хора по време на благотворителен концерт. Убиецът, разпознат като Стефан В., съумял да проникне до сцената, употребявайки журналистическа карта. Той е престъпно проявен мъж, наскоро излязъл от пандиза, където е излежал 5-годишна присъда за банков грабеж. Задържан бе от защитата незабавно след закононарушението, а след това бе предаден на полицията.

Мъжът сподели, че е направил офанзивата в възмездие към някогашната ръководеща партия "Гражданска платформа ", в този момент в съпротива, тъй като по време на нейното ръководство е бил "несправедливо " упрекнат и наказан. Адамович бе избиран няколко пъти за кмет от тази партия, чийто член бе до 2015 година, само че последния път се кандидатира като самостоятелен.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР