Полският премиер Матеуш Моравецки заяви вчера след среща с председателя

...
Полският премиер Матеуш Моравецки заяви вчера след среща с председателя
Коментари Харесай

Полша отказва да отстъпи от спорната съдебна реформа

Полският министър председател Матеуш Моравецки съобщи през вчерашния ден след среща с ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че Варшава е подготвена за съдействие с европейските институции в разнообразни сфери, съобщи ТАСС. Полша и Европейската комисия имат общи ползи, уточни Моравецки след траялата близо три часа среща. " Ние ще се стараем да взаимодействаме в разнообразни области, ще се стараем да стигаме до компромис ", съобщи той. Моравецки означи, че при започване на срещата с Юнкер е приказвал за върховенството на закона в Полша - противоречив въпрос в връзките сред страните. " Ние представихме същността на нашата правосъдна промяна ", сподели полският министър председател. " Нашето желание е да създадем тази система по-ефективна, по-справедлива, по-обективна ", увери Моравецки, представен от Ройтерс.

На 20 декември Европейската комисия за първи път в историята на Европейски Съюз задейства наказателна процедура във връзка с Полша за нарушение на фундаменталния принцип за самостоятелност на правосъдната система, напомня ТАСС. Процедурата може да докара до лишаването на Полша от право на глас в Съвета на Европейски Съюз.

В общо изказване след вчерашната среща беше посочено, че Моравецки и Юнкер са имали другарски диалог, включващ в детайли разискване на въпроса за върховенството на закона в Полша. Двамата са се договорили, че ще се срещнат още веднъж, с цел да продължат полемиката за реализиране на прогрес по въпроса до края на февруари.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР