Полша води сериозни преговори с френски компании за изграждането на

...
Полша води сериозни преговори с френски компании за изграждането на
Коментари Харесай

Полша преговаря с три държави за изграждане на АЕЦ

Полша води съществени договаряния с френски компании за построяването на първата атомна електроцентрала в страната. Това съобщи вицепремиерът Ярослав Говин. Според него е рано да се разгласи дефинитивно избора на сътрудник, само че „ Франция безспорно в нуклеарната енергетика е номер едно в Европа “, оповестява осведомителна организация REX.

Полша продължава и договарянията с други страни за развиване на нови атомни мощности, в това число Япония и Южна Корея. През октомври 2020 година беше подписано Споразумение за полско-американското съдействие в нуклеарния енергиен бранш, само че това не значи наложително присъединяване на Съединени американски щати в националната стратегия за създаване на атомни електроцентрали в страната.

Според държавния проект, работата по построяването на първата АЕЦ би трябвало да стартира през 2026 година, а стартирането на първия реактор е планувано за 2033 година До 2043 година в Полша се чака да проработят шест атомни енергоблока с обща мощ от 6 до 9 гигавата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР