Полша планира да похарчи над 1,6 млрд. злоти (404 млн.

...
Полша планира да похарчи над 1,6 млрд. злоти (404 млн.
Коментари Харесай

Полша планира да похарчи над 400 млн. долара за стена на границата с Беларус

Полша възнамерява да похарчи над 1,6 милиарда злоти (404 млн. долара) за създаване на стена на границата си с Беларус съгласно законопроект, който депутатите би трябвало да обсъдят през днешния ден, в опит да се спре потока от мигранти, които се пробват да преминат, осведоми " Ройтерс ".

Това става, откакто немската полиция заяви за увеличение на броя на мигрантите, които незаконно влизат в Германия - най-популярната последна дестинация измежду мигрантите - откакто първо минават беларуско-полската граница и си проправят път на запад през Полша.

Полша стартира построяването на ограда от бодлива тел по границата си с Беларус през август, с цел да ограничи противозаконните прекосявания на границата, макар рецензиите, че някои мигранти са били третирани безчовечен. Новата стена, която ще включва система от датчици за придвижване и камери, ще ускори в допълнение сигурността на границата.

Полша, Литва и Латвия оповестиха за внезапно увеличение на мигрантите от страни като Афганистан, Иран и Ирак, които минават границите им от Беларус, което съгласно Варшава и Брюксел е форма на хибридна война, целяща да окаже напън върху Европейски Съюз поради глобите против Минск.

" Въпреки обстоятелството, че полско-беларуският сектор на държавната граница е съоръжен с бодлива тел и телена ограда вид концертина, броят на опитите за прекосяване на границата не понижава, а пораства ", се показва в обосновката на законопроекта, оповестен на уеб страницата на Народното събрание.

От началото на януари до края на септември граничната полиция е предотвратила 9 287 опита за прекосяване на границата от Беларус към Полша, а от тези към 8 000 са били осъществени единствено през последните два месеца.

Новият мигрантски напор в Полша и Германия провокира съпоставения с мигрантската рецесия през 2015 година, когато повече от 1 млн. души доближиха Европа през Гърция и Балканския маршрут.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР