Полша е е снижила температурата в спора с Европейската комисия.

...
Полша е е снижила температурата в спора с Европейската комисия.
Коментари Харесай

Полша и Брюксел заявиха, че затоплят отношенията след напрежението около съдебната реформа

Полша е " е снижила температурата в разногласието " с Европейската комисия. Това съобщи през вчерашния ден пред полски медии външният министър на страната Яцек Чапутович след среща в Брюксел със заместник-председателя на Еврокомисията Франс Тимерманс, съобщи " Асошиейтед прес ".

Двамата са разискали противоречивата полска промяна в правораздаването. След срещата Чапутович не изключи опцията за " модификации " в правосъдната промяна.

Тимерманс, който е и еврокомисар с сектор междуинституционалните връзки и върховенството на закона, също изрази удовлетворение от срещата си с първи полски посланик. Холандецът изрази и вяра, че скоро ще бъде открито решение на въпроса.

Чапутович е поканил Тимерманс във Варшава за още диалози.

Съдебната промяна в Полша, която съгласно Еврокомисията планува политическа интервенция в правосъдната власт, накара Брюксел да стартира наказателна процедура. Ако процедурата бъде доведена до дъно, Варшава би била лишена от право на глас в Европейски Съюз - нещо което двете страни желаят да избегнат, уточни АП. Този сюжет е малко евентуален, тъй като Унгария даде обещание да наложи несъгласие на сходно решение.

В края на януари Ярослав Качински, водач на ръководещата партия " Право и правдивост ", съобщи, че страната му няма да направи никакви отстъпки в разногласието си с Европейски Съюз за правосъдната промяна.

Миналия месец Еврокомисията заприказва за концепцията отпущането на еврофондове да бъде обвързано със спазването на правилата на правовата страна. Тогава Чапутович съобщи, че полското държавно управление " сигурно няма да одобри " такова предложение./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР