- Половината от продажбите на горива в чужбина са на

...
- Половината от продажбите на горива в чужбина са на
Коментари Харесай

Българският износ на горива е бумтял и тази година: 2.2 млрд. лв. до август

- Половината от продажбите на горива в чужбина са на бензин А95 - Основните пет дестинации са Египет, Израел, Гибралтар, Украйна и Либия - Част от износа за Украйна е на " Инса ойл " след импорт от Русия
Два кораба с товари от терминал " Росенец " на " Лукойл " провокираха висока вълна в страната. Единият е направил прекачване на гориво в Гърция, което след това стигнало до Съединени американски щати. А другият е транспортирал гориво към холандското пристанище в Ротердам.

Те бяха главната част от следствие на Центъра за проучване на демокрацията, оповестено при започване на ноември, откъдето пресметнаха, че бургаският бизнес на съветската " Лукойл " е подкрепил режима на Владимир Путин с над 1 милиарда евро, а глобите на Европейски Съюз евентуално се заобикалят. А на това от " Лукойл " дадоха отговор, че става въпрос за експорт на позволени артикули, придвижвания в off port limits (OPL) зона, както и че рафинерията не разпределя дял към притежателя си.

Нов разбор от миналата седмица на ЦИД и на Центъра за проучване на силата и чистия въздух пресметна, че единствено сред август и октомври 2023 година рафинерията има 20 доставки съветски нефт, за които е платила над ценовия таван от 60 $ за барел и по този начин е осигурила на Кремъл 468 млн. $.
Реклама
Още първият разбор провокира мощно политическо внимание и към този момент докара до решение за възбрана на износа на горива от 1 януари и в последна сметка и до преустановяване на дерогацията.

Така евентуално мощната експортна година ще бъде последна за страната, най-малко до момента в който не се размени сполучливо главната суровина на рафинерията и тя не продължи да работи на високи обороти.

Официалната статистика на Национален статистически институт като количества, пари и дестинации за износ от началото на годината до края на август демонстрира, че от страната са изнесени горива за към 2.2 милиарда лева Основната част от тях са бензини по квотата за експорт. Дизел, продаден на Украйна. И мазут с код отвън забранителния лист.
Износът - какъв брой и накъде
Основната част от износа на горива от страната е на бензин А95. От него са изнесени 998 кубични метра, като в пари това са продажби за 1.155 милиарда лева
Реклама
На втора позиция е дизелът. Той е отпътувал за Украйна и е за 521 млн. лева, а количествата са 325 хиляди тона. Износители на този пазар са главно локални играчи на пазара на едро, притежатели на хранилища, които са купували суровина главно от рафинерията.

Не цялото количество изнесен дизел е бургаско произвеждане. " Инса Ойл " на Георги Самуилов да вземем за пример от началото на войната внасяше независимо горива от Русия - дизел и газьол, като след сероочистване на газьола в инсталацията си в Белозем го изнася за Украйна като дизел, изясняват от сектора.

Експортът на нискооктановия бензин е за 154 млн. лева, като количествата са 161 хиляди кубични метра. На специфичните бензини се падат 257 млн. лева от износа, или 266 хиляди тона. Износът на мазут пък е за над 162 млн. лева
Накъде пътува бензинът
Топ дестинацията за износа на бензин А95 се оказва Египет. По данни на Национален статистически институт за там са отпътували количества за близо 600 млн. лева На второ място като дестинация за експорт е Израел, а на трета позиция - Гибралтар. На четвърто и пето място са Украйна и Либия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР