Положението в България е много критично. Ние сме най-бързо топящата

...
Положението в България е много критично. Ние сме най-бързо топящата
Коментари Харесай

При следващото преброяване ще сме под 6 милиона души

" Положението в България е доста сериозно. Ние сме най-бързо топящата се нация освен в Европа, а в международен мащаб " Констатацията е на Росица Стелиянова, шеф " Програми и планове “ към Асоциация на индустриалния капитал в България. 

" За последните 10 години сме намалели с 850 000 души и това е наклонност ", отбелязва тя пред Фокус. 

Очакванията са, че при идващото броене популацията на България ще бъде под 6 милиона души.  

" Бизнесът изпитва изострен дефицит на служащи, защото близо 50 000 души годишно се пенсионират. Още толкоз почиват, към 350 000 емигрират и на процедура ние няма с кого да запълним тези места ", уточни тя. Росица Стелиянова означи, че една немалка част от младежите нямат трудови привички и предпочитание за основаване на семейство.

" Тук в някаква степен виновност имат и родителите, които одобряват да поддържат децата си и да ги устоят, даже когато са отвън младежката възраст. Това ги прави доста неактивни, те изгубват автономия, стават все по-отдалечени от мисълта и желанието да имат семейство. "   

По думите й липсва целенасочена държавна политика за младежите, заложена в стратегически документ и действително изпълнявана.

" Много пъти са обсъждани някои оферти за стратегии или ограничения, само че те са изолирани. Няма цялостна интегрирана политика, която да започва от системата на образованието, която се нуждае от по-задълбочена промяна във връзка с кариерно насочване на децата още в началните класове на междинното обучение, разяснителни акции във връзка с значимостта на фамилията, трудовите привички и опциите за реализация по търсените на пазара на труда специалности ", изяснява Росица Стелиянова.  

Краткосрочните ограничения за решаването на казуса съгласно нея са свързани с облекчение на достъпа на непознати жители до пазара на труда у нас. В дълготраен аспект е належащо правене на съответен проект за деяние, а средствата, планувани в тази посока, да бъдат облечени в съответни планове, които да стартират да се осъществят.  

Една от концепциите за задържане на младежите по родните им места е основаване на така наречен юношески градчета в някои от регионалните градове.

" С концепцията, в случай че един младеж остане да работи в града си и подписа първи контракт с шеф за три, четири или пет години, за един интервал от време общината да поеме разноските за едно такова жилище. Говорим за жилища, издигнати или изплатени от страна на общината. В общините има зарязан сграден фонд, който може да бъде платен. Те могат да бъдат реновирани и превърнати в вид общежития “, изясни Стелиянова. 

Идеята младите фамилии да употребяват данъчни облекчения за жилище също е напълно в компетенциите на общините, означи тя.

" От страна на страната могат да бъдат въведени избрани данъчни облекчения на редица други налози, които заплаща всеки един от нас, на фамилии, които имат две или повече деца и с най-малък учебен предел “, уточни още Росица Стелиянова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР