Полицията в Украйна е ликвидирала руска фабрика за тролове и

...
Полицията в Украйна е ликвидирала руска фабрика за тролове и
Коментари Харесай

Кибер полицията в Украйна е разбила проруска ферма за ботове с 1,5 милиона акаунта - Свят

Полицията в Украйна е ликвидирала съветска фабрика за тролове и е иззела над 100 хиляди SIM карти, употребявани за основаването на 1,5 милиона подправени акаунта за разпространение на дезинформация в интернет, заяви новинарският канал SVT Nyheter. Според медиите в Швеция огромна част от картите са на шведските оператори Comviq и Lycamobile. „ Естествено, считаме че това е почтено за жалост, съобщи Фредерик Халщан, началник на отдела за връзки с обществеността в „ Tele2 “ в диалог за SVT Nyheter.

Ukrainsk polis har sprängt ryska trollfabriker och beslagtagit över 100 000 sim-kort.
— SVT Nyheter (@svtnyheter)
Телевизиите в Швеция демонстрираха действен запис на Националната полиция на Украйна отпреди две седмици, в който се виждат хиляди SIM карти в чували, а също и голям брой включени мобилни телефони и мобилни широколентови връзки. Филмът, който е разгласяват от Киберотдела на Националната полиция на Украйна демонстрира въоръжени чиновници на полицията, претърсващи съветска фабрика на тролове в границите на общонационалната интервенция „ Фабрика на ботове “.



По време на претършуване на домове са конфискувани над 100 хиляди SIM карти, които са служили за регистрация на подправени сметки. Общо мрежата от ботове е разполагала с над 1,5 милиона акаунта в разнообразни обществени мрежи, услуги за електронни пощи и комуникатори.

Ботовете са били регистрирани за разпространение на дезинформация и на проруска агитация “, оповестява украинската полиция.

В хода на акцията против фермите или фабриките за ботове са разкрити противозаконните действия на 31 лица от разнообразни райони на Украйна.

Организаторите на фермите са записали бот сметки, от които се популяризират имитации и нелегално наличие. По-специално изявленията и мненията са съдържали прокремълски разкази, оправдания за окупацията на украински територии, военна агитация и дискредитиране на бранители на Украйна или представители на управляващите.

По време на интервенцията киберполицията на Украйна е разкрила обстоятелства на " заразяване " на мобилни устройства на жители със злотворен програмен продукт. Принципът на неговата работа се състои в скритото отдалечено приемане на SMS-съобщения за инспекция на кода при вписване на сметки в разнообразни услуги от непознато име.

Както разкрива шведската обществена телевизия SVT измежду конфискуваните карти се намират опаковки на Lycamobile с текстове на шведски език и камари SIM карти от марката Comviq, която е благосъстоятелност на Tele2.

Можем да допускаме, че каритте на Comviq са били употребявани а нещо, което се явява незаконна активност, разяснява Фердрих Халщан.

След експлоадирането на войната в Украйна Comviq пусна безвъзмездни диалози в Украйна и от Украйна, с цел да могат хората, бягащи от агресора елементарно да поддържат връзка между тях.

„ Ако тази система е била употребена и послужила за нещо, което може да се смята за незаконна активност, то ние, несъмнено, преглеждаме това доста съществено “, добави Халщан.

Както припомня SVT, в предишното в Швеция беше релативно елементарно да се получи SIM карта без регистрация. От 1 август 2022 година не може да се купуват нерегистрирани и анонимни карит за мобилни телефони, нито мобилен широколентов интернет. В началото на август м. година украинската полиция разруши сходна на сегашната плантация за към 1 милион ботове, ситуирана в Киев, Харков и Виница. Тогава употребяваните SIM карти бяха едвам 5 хиляди, а в помощ на троловете са били и 200 прокси сървъра за скриване на действителния IP адрес.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР