Полицията в индийската столица Делхи е обискирала домовете на няколко

...
Полицията в индийската столица Делхи е обискирала домовете на няколко
Коментари Харесай

Полицията в Делхи нахлу в домовете на видни журналисти

Полицията в индийската столица Делхи е обискирала домовете на няколко видни публицисти и създатели по отношение на следствие за финансирането на новинарския уеб страница „ NewsClick “ . Иззети са мобилни телефони и преносими компютри . Съобщава се, че чиновници проверяват изказвания, че „ NewsClick “ е получил противозаконни средства от Китай – обвиняване, което уеб сайтът отхвърля . Критиците споделят, че този ход е умишлена офанзива против свободата на печата, предава „ BBC “.

Създаден през 2009 година „ NewsClick “ е самостоятелен уеб страница за вести и настоящи събития, за който е известно, че е сериозен към държавното управление . През 2021 година той беше атакуван от данъчните управляващи по обвинявания за нарушение на разпоредбите за директни задгранични вложения в Индия.

Сред тези, за които се оповестява, че са били обискирани през днешния ден, са редакторът на уеб страницата Прабир Пуркаястха , публицистите Абхисар Шарма , Ауниндио Чакраварти и Бхаша Сингх , известният сатирик Санджай Раджура и историкът Сохаил Хашми . Някои от тях са отведени за разпит в полицейските ръководства.

Полицията към момента не е коментирала дейностите си, само че Шарма удостовери за тях в обществената мрежа X (преди Twitter), като написа, че чиновниците на реда са лишили телефона и преносимия компютър му . Сингх също удостовери, че полицията е иззела телефона ѝ.

Извършени са претърсвания и в офиса на уеб страницата в Делхи , заяви организация ANI.

Говорителят на полицията в Делхи Суман Налва отхвърли настояването на „ BBC “ за коментар и сподели, че „ ще показа детайлностите, когато ги получи “.

Според първичните данни обиските са във връзка със случай, регистриран против „ NewsClick “ през август след информация на „ New York Times “, в който се твърди, че уебсайтът е получил средства от американски милионер за разпространяване на „ китайска агитация “ . Твърди се, че Невил Рой Сингам е работил в тясно съдействие с „ медийната машина на китайското държавно управление “ и е употребявал своята мрежа от групи с нестопанска цел и фиктивни компании, с цел да „ финансира нейната агитация в международен мащаб “ . Съобщава се, че на 17 август е записано дело против уеб страницата. „ NewsClick “ изрично отхвърли всички тези обвинявания като погрешни .

Адвокатът на Раджура Илин Сарасват сподели пред „ BBC “, че полицията е пристигнала в дома на комика в 06:30 локално време (01:00 GMT) във вторник.

Вокалният критик на държавното управление Раджура е работил по сатирични видеоклипове за „ NewsClick “ в предишното. Адвокат Сарасват сподели, че полицията е иззела преносимия компютър му, двата му телефона, няколко DVD-та със старите му творби и някои документи.

„ Полицията сподели, че господин Раджура не е посочен в настоящото следствие, само че защото той е работил с уеб страницата, също ще бъде разпитан. Не ни е предоставено копие от полицейските документи “ , добави той.

Откакто министър председателят Нарендра Моди пристигна на власт през 2014 година, редица медии са били разследвани от държавното управление за финансови некоректности , което поражда страхове за свободата на печата в най-голямата народна власт в света. По-рано тази година данъчните чиновници претърсиха офисите на „ BBC “ в Индия , разпитвайки личния състав за бизнес интервенциите на организацията в страната. Претърсванията в Делхи и Мумбай бяха осъществени седмици откакто телевизионният оператор излъчи документален филм в Обединеното кралство, критикуващ ролята на Моди в протестите в Гуджарат през 2002 година

Данъчните чиновници също упрекнаха вестник „ Dainik Bhaskar “ в укриване на налози през 2021 година след сериозното му отразяване на оправянето на държавното управление с Коронавирус пандемията.

Репортери без граници , застъпническа група за публицисти, сложи Индия на 161-во място в класацията си за независимост на печата тази година. В проучването им написа, че обстановката в страната се е влошила от „ проблематична “ до „ доста неприятна “ и се съпоставя с Таджикистан (на 153-то място) и Турция (на 165-о място).

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР