Полицията установява самоличността на лицето, запалило знамето на Република България

...
Полицията установява самоличността на лицето, запалило знамето на Република България
Коментари Харесай

Македонските власти издирват вандала, който запали българското знаме

Полицията открива самоличността на лицето, запалило знамето на Република България по време на карнавала във Вевчани, след което ще повдигне обвиняване против него. Това закононарушение се санкционира с една до пет години отнемане от независимост, акцентират в редакцията на електронното издание на македонския вестник "Слободен щемпел ".

,,На 14.01.2021 година в 15:00 часа по време на парада на маските Василичари в село Вевчани, област Струга, човек, който беше част от маскираните, държеше знаме на Република България, което по време на обичайното изгаряне на маските в центъра на Вевчани смъкна и възпламени. Събитието е документирано и след установяване на самоличността на лицето против него ще бъде повдигнато уместно обвинение'', обявиха от Министерство на вътрешните работи за "Слободен щемпел ".

Това е вторият сходен случай за последните няколко месеца. Миналата година, на 20 ноември, в Гази Баба беше подпалено българското знаме, а по-късно полицията заяви, че търси лицето, направило закононарушението. От Министерство на вътрешните работи не са дали отговор на въпроса на изданието дали този случай е изчистен и дали причинителят е открит и осъден, оповестява "Фокус ".

През 2014 година, с промени в Наказателния кодекс, изгарянето на знамето на Северна Македония и други страни е част от закононарушението подстрекателство към ненавист, разкол или непоносимост по национални, расови, религиозни и други дискриминационни учредения, а присъдата е отнемане от независимост от една до пет години (чл. 319).

България изпрати демарш до външното министерство поради случая, а външното министерство и президентът Стево Пендаровски осъдиха случилото се.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР