Полицаят Веселин Денчев, който беше оправдан за ударите по протестиращ

...
Полицаят Веселин Денчев, който беше оправдан за ударите по протестиращ
Коментари Харесай

Оправданият полицай от Нощта на белия автобус ще бъде обезщетен с 30 хил. лева

Полицаят Веселин Денчев, който беше оневинен за ударите по протестиращ против държавното управление на Пламен Орешарски през 2013 година, в този момент е осъдил прокуратурата да му заплати обезщетение от 30 000 лв., заяви " Лекс ". Преди дни арбитър Петя Алексиева от Софийския градски съд (СГС) е почела отчасти желае на Денчев за неимуществени вреди от противозаконното обвиняване, който е изискал обезщетение от 80 000 лв..

В нощта на 23-и против 24-и юли 2013 година антиправителственият митинг пред Народното събрание ескалира, откакто полицията опита да изведе депутатите от бюджетната комисия, които гласоподаваха до късно актуализация на бюджета. Събитията бяха запомнени като Нощта на белия рейс, тъй като служителите на реда пробваха да изведат с рейс народните представители, само че се отхвърлиха, откакто той беше засипан с камъни. През нощта от Министерство на вътрешните работи започнаха да извозват депутатите с камионетки, а служители на реда трябваше да обезпечат трасе и започнаха да изблъскват протестиращите. Кадри на bTV демонстрираха по какъв начин един еднообразен с бяла маска на лицето удря с палка хората към него, които в този миг се изтеглят и даже съумява да разбие главата на един от тях - Кирил Димов.

След това стартира инспекция на Министерство на вътрешните работи, а основният прокурор Сотир Цацаров разяснява, че лицето на записите реализира полицейско принуждение. Проверката на Министерство на вътрешните работи откри, че най-вероятно мъжът с маската е служителят на жандармерията Веселин Денчев, само че той и сътрудниците му удряли протестиращи единствено по мускули и крака, а също така имало групово нарушение на публичния ред и използването на принуждение е била законна. Полицаят беше осъден единствено с " документално предизвестие " поради използването на маската и по тази причина, че не е показал отчет след случая, само че и това наказване беше анулирано от съда.

След това обаче прокуратурата му повдигна обвиняване за породена лека телесна щета на протестиращия Димов и при започване на 2014 година Денчев беше пратен на съд. След близо 3 години той беше оневинен от Софийския областен съд и присъдата влезе в действие, откакто прокуратурата не стачкува. Според съда не е било несъмнено потвърдено, че точно Денчев е служителят на реда с маската и никой от множеството очевидци не го е разпознал.

Случаят и последвалото дело против униформения бяха необятно отразени в медиите и това е една от аргументите в този момент Денчев да получи и по-голямо обезщетение за неимуществени вреди. В исковата си молба до Софийски градски съд той написа, че през тези години е претърпял доста боязън, оскърбление, стрес, разболял се, разрушило се и фамилията му, сменил и работата си, защото търпял и насмешки от сътрудници.

В един миг Денчев даже не желал да излиза от вкъщи си, свидетелства негов някогашен сътрудник. Той споделя, че в обществените мрежи имало мнения и фотоси на Денчев, съгласно които той бил отговорен за всичко в злощастната нощ. Част от мненията били много заплашителни и той се тормозил да не бъде разпознат на улицата и някой да реши да се саморазправя с него. Според показанията на този очевидец имало и мнения в обществени групи, които били от вида " видиш ли, в случай че се срещнем на улицата, да забележим дали е толкоз мъж ".

Съдът приема, че в тази ситуация претърпените неимуществени вреди са по-големи от нормалните поради необятния публичен отзив и поради това, че обвиняването е обвързвано директно с работата на служител на реда.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР