Полицаите имат право да стрелят по заподозрени след неподчинение, обясни

...
Полицаите имат право да стрелят по заподозрени след неподчинение, обясни
Коментари Харесай

След гонката в София: Имат ли право полицаите да стрелят след неподчинение

Полицаите имат право да стрелят по обвинени след непокорство, изясни пред някогашният ректор на Академията на Министерство на вътрешните работи проф. Любомир Тимчев. Коментарът му е във връзка гонката и стрелбата след грабеж в София през вчерашния ден сутринта, които приключиха с ранен юноша, който по-късно умря в болница.

Тимчев изрече съболезнования на околните на умрялото момче, само че изясни, че служителите на реда имат право да създават изстрели против обвинени, в случай че последните оказват опозиция.

" Основание ни дава член 87, алинея 1, т. 3 от ЗМВР, където е ясно посочено, че след предизвестие, което се е случило, полицейският орган може да употребява оръжие при гонене на разположение, извършващо или направило закононарушение от общ темперамент, когато оказва опозиция или не се подчинява. Тази норма преди години не включваше оказването на опозиция ".

При по този начин настоящата норма няма никакво значение дали младежът е бил въоръжен, или не, а дали прави или е направил закононарушение и дали оказва опозиция, уточни Тимчев. Коментира, че доста от нормите в закона не са издържани:

" Ако я трансформират в жанр да се приказва за тежко закононарушение, за оказване на въоръжена опозиция, тогава носенето на оръжие ще има значение, само че в тази ситуация не. Това не е случай, това е част от полицейската специалност, за жалост ".

Според проф. Тимчев би трябвало да се промени философията на Закона за Министерство на вътрешните работи, а оттова - нормите и дейностите на служителите на реда. Заяви още, че системата на министерството би трябвало да се деполитизира, както и че няма хабилитирани преподаватели в Академията на Министерство на вътрешните работи, а образованието не е задоволително.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР