Политолози и наблюдатели коментираха пред постигнатото на преговорите между представители

...
Политолози и наблюдатели коментираха пред постигнатото на преговорите между представители
Коментари Харесай

"Стъпка към нормалност или брак по сметка": политолози за новото мнозинство в парламента

Политолози и наблюдаващи разясниха пред постигнатото на договарянията сред представители на ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната " - " Демократична България " (ПП-ДБ) в Народното събрание. Росен Желязков беше определен за ръководител на Народното събрание със 136 гласа " за " от групите на ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната - Демократична България " и " ИТН ". " Възраждане ", Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия гласоподаваха " въздържал се ". Какво следва и до каква степен може да стигне компромисът сред първите две парламентарни сили?

Ружа Смилова, политолог: Политическа партия може да смекчи позицията си за кабинет на ГЕРБ

Участващите в договарянията обединения имат потребност от известно време, с цел да стартират да се напасват една към друга. Това са политически сили, които в продължение на повече от една година копаеха изкопи между тях.

Това изисква малко повече време и промяна на риториката, която в предизборна обстановка бе доминирана малко повече от борба, изключително що се касае до ГЕРБ-СДС. ПП-ДБ се пробваха да сменят тона още преди изборите, водейки една по-положителна, по-отворена за разговор акция, в която по-скоро се дават обещания за бъдещето, в сравнение с да се копаят спомагателни изкопи във връзка с останалите политически сили. Това не им донесе триумф.

ГЕРБ, които водиха доста по-конфронтационна предизборна акция, също осъзнават, че и това не им е донесло триумф. Това доста ясно се видя предходната сряда. Тогава те още веднъж се оказаха в изолираност, макар клетвите, че за разлика от останалите, те не са изолирани. Техният претендент за ръководител на Народното събрание беше подсилен единствено от ренегатите от " ИТН ", които, знаете, бяха и съществена причина за това да стигнем до втория стадий от този политически цикъл, в който се намираме.

Не изключвам намаляване на позицията на Политическа партия за отвод да поддържа държавно управление на ГЕРБ. Вчера беше намекнато от учен Денков, че следва ново събиране на Националния съвет. Такова намаляване примерно би било като обезпечат кворум или като да вземем за пример излязат от залата, когато се гласоподава кабинет с мандат или с присъединяване на ГЕРБ. Това е една опция да бъде направена, въпреки и една мъничка стъпчица към нормализиране на политическата обстановка и предоставяне на опция за съставяне на постоянен кабинет.

 Асен Василев: Най-важното е да бъдат признати предпочитаните закони Асен Василев: Най-важното е да бъдат признати предпочитаните закони

доктор Иван Иванов, учител по политическа логика на психиката във ВТУ: Наблюдаваме политическа иновация в Народното събрание

След четири несполучливи опита за заработване на Народното събрание сакаш политиците си дадоха сметка, че оттук насетне наказателният избор, който получават като ниска изборна интензивност и по-ниско доверие, може да се задълбочи.

Въвежда се някаква политическа иновация или най-малко се търси друг метод в Народното събрание, тъй като още преди да е конституиран ръководител и заместител ръководител, парламентарни групи и комисии, преди да е определен устав за работа на Народното събрание, се сяда и се трасира политическа стратегия.

Време е да се поемат опасности, с цел да може парламентаризмът да се завърне и малко по малко да има държавно управление, което да се управлява от Народното събрание, тъй като служебните кабинети са прекомерно свободни от позиция на надзор.

По-скоро не виждаме да се отличават фигури, тъй като имаме политически индивид - от една страна ГЕРБ-СДС, формирана от две политически партии, от друга, ПП-ДБ, които са коалиция. Сякаш водачите на политическите партии малко са се отдръпнали. Но не смятам, че Бойко Борисов се е отдръпнал от лидерското място - за първи път е в Народното събрание, преди той седеше или в Банкя, или в Министерския съвет и някак наблюдаваше процеса от горната страна, в този момент е вътре в самия развой. Виждаме, че влиза и в някои от срещите, само че по-скоро седи символно и знаково там. Сякаш този път той споделя, че залага престижа си и желае нещо да се случи.

Ивайло Калфин, шеф на Европейската организация за възстановяване на изискванията за живот и труд: Кой ще бъде съпротива?

Да се прави коалиция с небосвод няколко месеца е несериозно. Има проблем в метода, по който сега се водят договарянията сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Изреждането на купчина закони, които ще се одобряват, демонстрира неуважение към законодателната активност. Един закон не е скъп единствено с това, че се приема, а че се ползва. Хората ги интересува какво ще се случи, а не какво ще написа в " Държавен вестник ". Трябва да има политически ангажимент за използване.

Публиката седи, гледа с интерес, не вижда наличие. Един лист със закони не е наличие, а неприятна процедура. Приемането на закони, с цел да ни одобряват в Шенген или да употребяваме някакви пари от Европейски Съюз - няма кого да излъжем с това нещо. Това е за вътрешната аудитория. В момента се пробват да излязат от тези твърди позиции - започнаха да си приказват, единствено че го вършат по един неособено транспарантен метод.

Най-вероятният вид е в този момент договарящите да създадат държавно управление, няма значение чий мандат ще се употребява. Мандатът не носи спомагателни точки в ръководството. Винаги, когато първите две партии в Народното събрание създадат държавно управление, питаме кой ще бъде съпротива.

 Зам.-председателите на Народното събрание бяха утвърдени единомислещо Зам.-председателите на Народното събрание бяха утвърдени единомислещо

доцент Милен Любенов, политолог: Имаме ново парламентарно болшинство

Важно е политиците да си напомнят поговорката " вълкът нрава си мени, само че козината не ", тъй като компромис непременно не е добър компромис и това няма да се отрази добре на политическите партии, тъй като жителите чакат от тях действителна политика, обвързвана с обещанията, които са давали преди изборите.

Това, което се случи като сделка сред ГЕРБ-СДС и ПП- Демократична България, на политически език значи ново парламентарно болшинство, тъй като от предходната седмица до през вчерашния ден тези две огромни обединения участваха в диалози по тематики и политики, в това число и по тематиката, обвързвана с ротационното председателство.

Каквито и договорености да има по законодателната стратегия, без да се сформира постоянно държавно управление, Народното събрание не може да продължи своята работа.

Политическа партия сега одобри всички оферти на ГЕРБ от 48-ото Народно заседание - за работни групи, по тази причина водачите да се отдръпват на назад във времето и да се търсят някакви други решения.

Парламентарното болшинство е това, което гласоподава избирането на едно държавно управление, без значение под каква форма е етикитирано. В този смисъл не виждам разлика в това дали държавното управление ще бъде осъществено с първия или с втория мандат, тъй като това не е от значително значение за политическия резултат.

Арман Бабикян, пиар специалист: ПП-ДБ ще е булката в брака с ГЕРБ, Движение за права и свободи ще кумува

Ще станем очевидци на политически брак. Булката е изгубилият изборите. Този номер с ротацията е за замазване на очите. Няма по какъв начин да няма държавно управление, в случай че ще гласуваш 30 тежки законопроекта. Всички знаем какъв брой време лишава това и че времето за сформиране на държавно управление е доста по-кратко.

Предстоящото влизане в този съюз обаче не се анонсира. Сложно е да обясниш, че е значимо да вземеш парите от Плана за възобновяване, само че ще ги харчиш дружно с крадеца. Сложно е да обясниш по какъв начин ще правиш правосъдна промяна с част от хората, които би трябвало да бъдат пострадали от едно дейно правосъдие.

На Асен Василев и Кирил Петков се постанова, щом непременно желаят присъединяване във властта, да бъдат притихнало възпитани. Другият избор е да следваш идеята и задачите си. Очевидно властта е за предпочитане. Очевидно сделката е да се сформира държавно управление с втория или третия мандат, следено от ГЕРБ.

Ако няма кабинет с втория или третия мандат, тогава са ни излъгали, че са се разбрали за 30 законодателни целта. Страните в този брак по сметка са ГЕРБ, Политическа партия и Демократична България. Те заявяват, че могат да произведат такива законопроекти. Би трябвало да подсигуряват тези оферти с кабинет. Не могат да носят отговорност за дейностите на държавно управление, което е на Радев. В тези договаряния вземат участие и Движение за права и свободи, само че без да участват в стаята. Не виждам кой различен да кумува на тази женитба.

Първият бракоразвод ще бъде сред жителите и тази структура.

Мила Минева, социолог: Виждаме началото на доверие сред двете най-големи обединения

Има вяра и прочут късмет да проявим оптимизъм в този миг. Виждаме началото на доверие сред двете най-големи обединения. Все още държавното управление е в неопределеност. Инициативата е на първата политическа мощ. Тя мощ има доста ходове пред себе си. Двете обединения започнаха да приказват по политики, а това е добър знак. Започнаха да водят същински значимият диалог, вместо да се замерват с неистини и взаимни обвинявания. Успяха да надскочат тясно партийните си ползи и да образуват една законодателна стратегия, която да подхожда на националния ни интерес. Надявам се, че ще стигнем и до решение за изпълнителната власт.

Това е начало на създаване на доверие сред двете основни обединения. Не значи безусловно взаимно държавно управление, само че е подготвеност да се влага авансово доверие в управническа стратегия.

Надявам се, че Политическа партия и Демократична България няма да дадат индулгенция на ГЕРБ. Вместо това ГЕРБ да създадат стъпки, с които да покажат, че трансформират отношението си към властта, да дадат знак, че са подготвени да трансформират метода, по който практикуват политическото. Предварителните обвинявания, които чухме от " Възраждане " и от Българска социалистическа партия, са безотговорни.

Ясно е, че за България е значимо да има постоянно определено държавно управление. Не може повече да живеем в тази обстановка на служебни държавни управления, следени еднолично от президента.

Деян Кюранов, политолог: Политиката е като трен на релси - едната е ГЕРБ, другата е ПП-ДБ

Вече има нещо действително случило се в следствие от сделките сред първите две политически сили.

Това, което стана през днешния ден, е добра вест в неприятна обстановка. Нещата са елементарни. Нашата политика е като трен, не е като офроуд. Не може да тръгнем във всяка посока. Има релси - едната е ГЕРБ, другата е ПП-ДБ. Траверсите, които ги свързват, са споразуменията, които съумеят да осъществят.

Българска социалистическа партия и " Възраждане " могат единствено да лаят в профил. Много дребна е вероятността президентът Радев да обърка проектите за съгласие сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

 Цитат на деня: Това е коалиция на джентълмени с една ръка Цитат на деня: Това е коалиция на джентълмени с една ръка
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР