Политикът от Демократична България“ /ДБ/ Владислав Панев публикува анализ в

...
Политикът от Демократична България“ /ДБ/ Владислав Панев публикува анализ в
Коментари Харесай

Владислав Панев: Загубата остава в ТЕЦ „Марица 3“, печалбите отиват на друго място

Политикът от „ Демократична България “ /ДБ/ Владислав Панев разгласява разбор в обществената мрежа Фейсбук във връзка повишението на цените на енергоизточниците и облагите на производителите. Той разкрива изненадващи данни. 

Публикуваме коментара му без редакторска интервенция:

„ Мислите, че 2022 година е била доста сполучлива за енергийните производители поради високата цена на тока? Не и за Топлоелектрическа централа Марица 3 в Димитровград на Ковачки. Загуба от 69 млн. лв.. От която „ други разноски “ за 54 милиона. Вероятно от неустойки по неизпълнени контракти, за които ще съди страната.

Как се получава този фокус? Ами подписват се контракти с ужким несвързани с компанията търговци на извънредно ниски цени и по този начин. Загубата остава в ТЕЦ-а, облагите отиват на друго място. Така че и да бъде затворен, кредиторите ще имат да вземат.

Междувременно ТЕЦ-а още веднъж стартира работа, като деятелите в района наблюдават за спазването на нормите. Това е скъпото на гражданското общество. Не чака страната, а купува и мери със лично съоръжение.

Другото значимо развиване е уволнението преди дни на шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда Хасково Наталия Пачеманова. Според уеб страницата на екоминистерството, то е поради „ редица позволени нарушавания и съществено пропуски по използване на екологичното законодателство “. Хората на място считат, че има връзка с Топлоелектрическа централа Марица 3 и дейностите на Пачеманова по прекъсването му преди към месец. Кой крив, кой прав ще разберем през идващите месеци.

Междувременно цената на електрическата енергия падна до равнища, при които Топлоелектрическа централа на въглища работят на сериозна загуба. Държавният Марица изток 2 понижи внезапно мощностите си. Вероятно и други. Една от аргументите са бурните вложения във фотоволтаици за лично прилагане от промишлеността.

Миналата година намалихме доста бюрокрацията там. По данни на работодателите 350 мегавата нови мощности единствено за 2022 година. Без дотации, без нищо. Просто, тъй като себестойността е 60-70 лв. за мегаватчас, а цената даже с прелюдия таван – 200 лв.. Да не приказваме, че действително е по-висока.

Няколко тематики в една като за събота заран. Но наклонността е ясна. Новата и евтина енергетика измества остарялата по чисто пазарни аргументи. И това е необратимо. Независимо какви нелепости ще се приказват по време на предизборната акция. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР