Политическият философ Ернесто Лаклау свързва популизма с т.нар. празни означаващи

...
Политическият философ Ернесто Лаклау свързва популизма с т.нар. празни означаващи
Коментари Харесай

Празните понятия в предизборната кампания

Политическият мъдрец Ернесто Лаклау свързва популизма с така наречен празни означаващи (empty signifiers). Това са облици, термини или понятия, чиято връзка с отразяваната от тях действителност е прекратена. Такива са да вземем за пример претенциите на една тирания, че обезпечава на хората независимост и правдивост. Те наименуват някаква несъществуваща действителност и по тази причина нямат никакво покритие в действителността.

Всеки, попаднал безрезервно в паяжините на сходни празни идентификатори, вижда в тях вяра за решаването на своите персонални проблеми. Но проблемите на хората са разнообразни и колкото по-разнообразни са те, толкоз по-вероятно е единственото общо сред тях да остане това, че са неразрешени или неразрешими.

Това официално подобие разрешава на един съответен проблем да въплъти цялата тоталност от всевъзможни човешки проблеми. По този метод термини като " самун ", " земя " и прочие са ставали обединителни центрове, към които е изкристализирал символичният индивид " народ ", в контраст на неспособната да реши проблемите му страна. Така се конструира обща еднаквост и общ зложелател. Кои съответни термини ще ги олицетворят зависи от характерната политическа обстановка и нейните личностни проявления.

Когато един съответен проблем стартира да извършва сходна обща представителна функционалност, тя задейства голям брой други проблеми, които до тогава са стоели на назад във времето. Това се вижда ясно в сегашните митинги против повдигането на пенсионната възраст във Франция. Повишаването на възрастовата граница за пенсиониране е единствено мотив да се задействат голям брой други, насъбрани в предишното или инспирирани в сегашното недоволства. Това изяснява за какво моторът на тези митинги са хора, които ще се пенсионират след 3-4 десетилетия, т.е. които сега минимум са наранени от смяната.

Предизборните акции на доста български партии напоследък също активизират сходни празни идентификатори. Чрез тях се цели двоен резултат - партийната маса се уголемява и в същото време става по-удобна за управлението, тъй като привиква да приема тезите на партийната централа, без да ги подлага на логическа или фактологическа инспекция. Да вземем за образец двете най-емблематични партии в това. отношение.

Елегия за Българска социалистическа партия

Преди няколко години квалифицирах идейния статус на Българска социалистическа партия като " колаж " от несъвместими политически позиции. С отслабването на електоралната поддръжка за тази партия нейната идейна еклектика стартира да поразява не толкоз общия политически климат в страната, колкото самата нея. Причината за тази обърканост е неизменимата и безусловна взаимозависимост на Българска социалистическа партия от фактора " Русия " (СССР). Този фактор изпразва от наличие както идентификатора " българска ", по този начин и идентификатора " социалистическа ". В удостоверение на този извод ще прегледам три основни момента от идейното обезличаване на тази партия.

Първо, Българска комунистическа партия се преименува през 1990 година, с цел да се показа като нова, социалистическа и като че ли европейска партия. В същото време обаче тя се върна внезапно в предишното и стартира своето летоброене (изразено посредством партийните конгреси) от началото на социалистическото придвижване в България. При това Българска социалистическа партия не се разграничи аналитично от нито един от греховете на своите прародители, осъществени под въздействие на Съюз на съветските социалистически републики и Коминтерна. Нещо повече, партията премълча извънредно сериозното отношение на нейната предшественица към Руската империя и русофилството в България през целия интервал от 1891 до 1917 година

Второ, Българска социалистическа партия безмълвно се отхвърли от марксизма, без да разобличи неговия революционен метод или репресивните сталински способи за очистване на неуместните. По този метод тя остави да тлее в визиите на нейния електорат класовото опрощение за политическото и физическото принуждение над българските елити след 9 септември. В същия дух Българска социалистическа партия участваше в конструирането на новото общество, без да проучва структурните дефекти на остарялото, които доведоха до неговия разпад.

Накратко, Българска социалистическа партия не се раздели с нищо от историята на своите предшественички, с цел да не дискредитира тогавашния Съюз на съветските социалистически републики или даже царска Русия. Тя пожертва лявата си еднаквост в името на съветската идея, без значение какъв е режимът в Москва. Тя не организира пред своя електорат никаква разяснителна акция по отношение на преимуществата на демокрацията и остави своите симпатизанти да чакат по спирките на историята възобновяване на комунизма или " избавител " от вида на старите комунистически водачи, а в същото време влакът на новото общество отнасяше техните синове и внуци все по-напред.

Няма подозрение, че Българска социалистическа партия е имала нужния капацитет за сходна разяснителна акция. Показателна е сполучливата разяснителна акция на Българска социалистическа партия пред читателите на в. " Дума ", целяща да оправдава монархията като форма на ръководство. Тази акция стартира още през 1992 година и с помощта на нея пропагандната теза на комунизма за тъждеството сред монархията и фашизма в Царство България не се придвижи върху личността на Симеон Сакскобургготски. Българска социалистическа партия съумя да " просвети " своя електорат за няколко години до степен освен да не стачкува против появяването на наследника на цар Борис III в България, само че и да припознае неговото държавно управление като свое.
Следователно Българска социалистическа партия заплаща тежък налог на спора сред нейната официална проевропейска изразителност и нейната негласна поддръжка за носталгията към съветското наличие в българската история. Казано с езика на теорията за политическото посланичество, Българска социалистическа партия не влезе в ролята си на настойник, който се стреми да разшири погледа на своите симпатизанти, съгласно новата политическа действителност в България и света.
Затова забележителна част от огромния електорат на Българска социалистическа партия от началото на 90-те години се сви неведнъж, а част от него стана лесна плячка на партия " Възраждане ", която по нападателно показва своята отдаденост на съветския геополитически интерес.

Какво възражда " Възраждане "?

Тази партия също потърси легитимация в предишното. Тя одобри името на именитото преддверие към новата българска страна - Възраждането. С този акт обаче приликите свършват. Българското Възраждане е интервал на всеобщ блян към обучение, просвета, разцвет и самостоятелност. Над 600 българи от Османската империя приключват университети във Виена, Мюнхен, Париж, Петербург, Пиза, Хайделберг, Флоренция и така нататък А когато се връщат в България, тези образовани българи се радват на всенародно почитание и респект. Днешните " възрожденци " стигматизират приключили елитните западни университети като " задгранични сътрудници " и демонстрират нападателно неуважение към високото обучение и експертността.

Възрожденските бизнесмени натрупат своето благосъстояние, с помощта на достъпа до необятните пазари на Османската империя, Балканския полуостров, Австро-Унгария и поглеждат даже към Англия. Новите " възрожденци " желаят да се оттеглим от богатия пазар на Европейски Съюз, като дават обещание разцвет посредством търговия с надалеч по-слабо развити стопански системи, най-вече изумени от олигархическото завещание на комунизма.

Тази визия е незащитима с стопански причини, по тази причина на помощ идва лъжата . Лидерът на " Възраждане " съобщи в изявление от 30 март, че нашата стопанска система не действа (колко патриотично!?) и заради това внасяме всичко. Данните от Национален статистически институт демонстрират друго: точно износът на България за Европейски Съюз и Съединени американски щати през 2022 година е по-висок от вноса. Ако внасяме повече храни, в сравнение с произвеждаме, значи изнасяме други артикули, създадени в България. Фрапиращ търговски дисбаланс има обичайно в търговията точно с Русия, където преди войната вносът беше 5-6 пъти по-голям от износа, а в този момент тази диспропорционалност е още по-голяма. За възрожденско отношение към истината и напредъка ли става дума тук, или за " диво политическо поверие ", както в миналото Благоев назовава русофилството?
" Възраждане " ползва сходен честен стандарт и към въвеждането на еврото. Правят се катастрофични прогнози за повдигане на цените след приемането на еврото, само че не се дава образец за страна, която се е сринала стопански, откакто го е направила. Естествено, няма образец и за страна, която е просперирала, откакто е лимитирала икономическите си връзки с развитите страни.
Приказките за финансов суверенитет в жанр XIX век са в цялостен прорез с духа на днешното време. С какво да вземем за пример финансовият суверенитет на България при започване на 1997 година оказа помощ на българския народ да избегне ограбването на неговите спестявания и насладата от месечна заплата от 6-7 $? На какво съображение суверенната тогава България потърси помощ от международните финансови институции и богатите европейски страни, в случай че и те се управляват по същата логичност от суверенното си право да работят единствено за финансовото богатство на личните си нации?

Глобализацията не е артикул на международен скрит план, който цели да подчини целия свят на шепа свръхбогати и авторитетни хора. Тя е международен групов артикул от желанието на хората от целия свят да живеят по-добре, да получават по-качествени услуги, да се движат по-свободно на всички места Това глобализиране на пазарите няма по какъв начин да не направи някои предприемачи свръхбогати или да изправи света пред световни екологични проблеми. Но сходни проблеми по никакъв метод не могат да бъдат решени посредством разделянето на света на лагери, посредством силата на оръжията и хибридните войни. Тези и голям брой други парадокси са плод на несъвместимостта сред идентифицирането с геополитическа позиция на Русия и обществените разкази на " Възраждане " за стопански, теоретичен, културен и учебен напредък.
За страдание, същото отношение се демонстрира освен към стопанската система, само че даже към самия живот на българите. Представителите на " Възраждане " виждаха в SARS-CoV-2 Нещо повече, ограниченията на държавното управление бяха наречени фашистки, тъй като лимитират човешките свободи. Същите ограничения в Русия и надалеч по-драстичните ограничения в Китай обаче не бяха наречени фашистки.

 COVID-19 умъртви повече българи от Втората международна война COVID-19 умъртви повече българи от Втората международна война

Всъщност обвиняването във фашизъм стартира да се появява във всяка страна от някогашния социалистически лагер, където има опозиция против съветските геополитически домогвания. Няма подозрение, че в случай че държавното управление беше оставило вируса да се популяризира свободно, обвиняването във фашизъм щеше да бъде същото - този път, тъй като хора са оставени да умират без грижи.

Статистиката на Организация на обединените нации (виж в прикачения файл) демонстрира, че в България за 2 години от COVID-19 са умряли 2.5 пъти повече хора, в сравнение с са всички убити цивилни и военни (от двете страни) в Донецк и Луганск за целия интервал от 2014 година до 24 февруари, 2022 година Неизбежният въпрос е: Чий родолюбец е оня, който не се трогва от изгубените животи на толкоз българи и назовава напъните за тяхното избавяне " фашизъм ", а в много по-малко жертви от различен народ намира задоволително опрощение за нахлуването на съветските войски в Украйна и последвалата опасност за международния мир?

Партиите на мира?

Както Българска социалистическа партия, по този начин и " Възраждане " са откроени от президента като " партии на мира ", защото са срещу изпращането на българско оръжие в Украйна. Желанието да не се оказва помощ на нападнатия народ от дълго време се разяснява като военна поддръжка за по-силния, за агресора. Цялата пацифистка изразителност на тези партии би прозвучала откровено, в случай че те бяха организирали митинги против съветската експанзия, против мобилизацията на нови съветски бойци, против присъединяване във войната на военните групи на Пригожин и Кадиров (чийто честен статус е повече от съмнителен), против доставката на нови оръжия от Русия за войната или против всеобщото нахлуване над цивилни обекти и човешки жертви.

 Как се появи подвеждащата информация, че украинци са умъртвили 13 000 цивилни в Донбас Как се появи подвеждащата информация, че украинци са умъртвили 13 000 цивилни в Донбас

Нищо сходно обаче не направиха " миролюбците " от Българска социалистическа партия и " Възраждане ". Това ги трансформира в същински партии на войната - партии, които пледират за мирни договаряния, узаконяващи завоюваните от Русия територии със силата на оръжието. При това, без да се тормозят от риска, сходен свършек на войната в Украйна да сложи и България в сходно състояние.

Празните идентификатори " Свобода " и " Патриотизъм "

 Духът на свободатаС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
На фона на казаното, потреблението на тези празни идентификатори звучи пародийно. Те не могат да бъдат декомпозирани до действителни политически и стопански индикатори. Няма по какъв начин да се аргументира малко по малко за какво отдалечаването от Европейски Съюз и доближаването до Русия може да усили свободата в България. Няма по какъв начин отдалечаването от най-развитите стопански системи и доближаването с потвърдено неефективни такива да провокира стопански напредък или да понижи инфлацията.

Неслучайно водачите на тези партии не стигат по-далече от общи заявления за отдаденост към " ползите на България ". Интересите на всяка страна се пазят тогава, когато нейните жители могат да употребяват оптимално способността си да се учат от най-хубавите в стопанската система, науката, образованието и т. н. Отварянето за западните вложения, усвояването на западните технологии и икономическа организация е пътят, по който всички източноазиатски страни - дребни и огромни, реализираха незабравим стопански растеж.

Държава, в която политиците парират способността на своите жители да се учат от най-хубавите, която не изпитва почит към получилите най-високо обучение, няма по какъв начин да отбрани своите лични ползи. Тя се трансформира в жертва на изпразнени от наличие знаци, зад които прозират мъглявите евразийски утопии на Русия.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР