Политическите партии, а не президентската институция, отдавна излязоха извън нормите

...
Политическите партии, а не президентската институция, отдавна излязоха извън нормите
Коментари Харесай

Няма реална заплаха за образователната система или изборите, увери Румен Радев

Политическите партии, а не президентската институция, от дълго време излязоха отвън нормите на българската Конституция със систематичния си отвод да поемат отговорност и да сформират държавно управление.

Това съобщи президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за пълномощията му в парламентарна република. Той акцентира, че главният закон ясно показва, че президентът е задължен да назначи служебно държавно управление, когато партиите не желаят или не могат, или ги е боязън от това. „ В момента имаме композиция от всички тези случаи “, добави Румен Радев.

Държавният глава още веднъж прикани политическите сили да поемат отговорност и да сформират постоянно държавно управление.

„ Служебното държавно управление демонстрира, че страната може да се ръководи дейно даже по време на най-тежка рецесия “, зави Румен Радев и добави, че откакто служебният кабинет е решил редица значими проблеми, за последващо държавно управление ще е по-лесно.
Бившият министър председател очевидно е не запомнил българската Конституция, само че ние не сме не запомнили, че по време на неговото властване България беше разпродадена на безценица, съобщи Румен Радев в отговор на коментара на Иван Костов за „ узурпиране на властта “. Президентът добави, че българската позиция е ясна и еднопосочна и страната ни няма да изпраща оръжия или муниции за Украйна.

В отговор на въпрос за опцията за така наречен триъгълни покупко-продажби, в които България да взе участие , президентът уточни, че времето за такива съглашения е било през април и март м.г. при последното постоянно държавно управление, представители на което сега най-вече оплакват неналичието на „ триъгълни покупко-продажби “.

В момента има опция за замяна на въоръжение с някакво облекчение, само че не и гратис, само че такива покупко-продажби не могат да решат въпроса с защитата на българското въздушно пространство. В случая на Словакия – те дават своите изтребители МиГ-29, получават бойни хеликоптери, което не е средство за противовъздушна защита и би трябвало да доплатят стотици милиони.

Президентът прикани партиите в идващият парламент да стартират да вършат всичко допустимо българските летц и да имат модерни изтребители, а не страната ни да ги чака неразбираемо какъв брой дълго, с цел да се съблюдава Законът за защитата и въоръжените сили, съгласно който Българската войска охранява нашето въздушно пространство независимо или взаимно с нашите съдружници, само че не и без нашите Военновъздушни сили.

В отговор на въпрос за опцията за придобиване на „ заместващи платформи “ за бойната ни авиация, Румен Радев уточни, че въпросът е доста комплициран и макар напъните на най-високо политическо равнище, както и от страна на служебното държавно управление, България е получила две предложения. „ Цената по никакъв начин няма да се хареса на нашите народни представители “, съобщи президентът.

На въпрос дали серията от бомбени закани към образователни заведения в страната през последните дни основава опасности за провеждането на предварителните парламентарни избори на 2 април, президентът увери, че все още няма опасности нито за просветителната система, нито за естественото протичане на вота. Това са хибридни офанзиви без действителна опасност, тъй че аз чакам органите на реда да подхващат всички ограничения, с цел да има успокоение на изборния развой, президентът.

В отговор на въпрос за недоволството на зърнопроизводителите поради вноса на зърно от Украйна , президентът уточни, че е сложил казуса пред европейските водачи на съвещание на Европейския съвет, пред ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и пред ръководителя на Съвета на Европейски Съюз Шарл Мишел.

„ Заедно с водачите на Полша, Унгария, Чехия, Румъния ние настояваме за незабавно контролиране на този въпрос и съответна поддръжка за нашите селскостопански производители, тъй че тя да дава отговор на вредите, които те претърпяват “, съобщи президентът.
Той отговори на журналистически въпроси, откакто взе участие в отбелязването на 70-годишнината на Химикотехнологичния и металургичен университет и 20-годишнината на Националния научно-изследователски център „ Българско водородно общество “ в София.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР