Политическите нагласи в страната остават сравнително непроменени, с изключение на

...
Политическите нагласи в страната остават сравнително непроменени, с изключение на
Коментари Харесай

При вот сега, влизат ли същите? Не – демократи и възрожденци са аут

Политическите настройки в страната остават относително непроменени, като се изключи това, че Демократична България и Българска социалистическа партия не престават да губят доверието на гласоподавателите. Такъв извод може да се направи от новото социологическо проучване на " Галъп интернешънъл Болкан ".



Към момента Политическа партия се употребява с поддръжката на 19.6% от гласоподавателите с право на глас, следвана от ГЕРБ – с 14.2%. 7.9% избират Движение за права и свободи, а 6.1% – Има Такъв Народ.

Българска социалистическа партия изпада до петото място с 5.5%, откакто на последните парламентарни избори м.г. стана четвърта политическа мощ. А Демократична България остава шеста с 3.4% - в случай, че в двата Народното събрание през 2021 година беше пета по величина.

" Възраждане " събира поддръжката на 2.5%. Нежелаещите да гласоподават, както и тези, които не биха подкрепили никого, са най-големият дял – общо 35.2%.

Електоратът на Политическа партия не може да се дефинира като корав, а по-скоро като мрежа, считат откривателите на " Галъп ". Наблюдава се известна ерозия в поддръжката за Има Такъв Народ, както и загуба на престиж при Българска социалистическа партия и Демократична България. Десните, дружно с " Възраждане ", даже са под бариерата за влизане в Народното събрание.

Българите се афишират изрично срещу провеждането на нови предварителни парламентарни избори. 55.6% от запитаните не желаят такива, а 17.5% позволяват, че избор може да е нужен. Останалите се затрудняват да изразят мнение по въпроса. Това значи, че е налице отмалялост от отминалата година, когато се организираха три избора, както и липса на витална политическа опция в очите на хората, считат в " Галъп ".

Враждебност против зеления документ

66% от българите са съперници на зеления документ. В негова поддръжка се афишират единствено 23.6%, а останалите се двоумят. Такива резултати значат, че анонсът на държавното управление за срочно отпадане на документа e в благозвучие с публичните настроения и е пристигнал в точния момент, считат социолозите.

-----------------------------

Данните са част от ежемесечната самостоятелна изследователска стратегия на " Галъп интернешънъл Болкан ". Изследването е извършено " лице в лице " с таблети сред 3 и 11 февруари 2022 година измежду 803 пълнолетни българи. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Абсолютната оптималната неточност е ±3,5% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на към 55 хиляди души.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР