Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето.Това

...
Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето.Това
Коментари Харесай

Денков: Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето

" Политическите игри с бюджета за здраве са рискови за здравето. "

Това съобщи министър председателят Николай Денков при започване на днешното държавно съвещание. 

Неприемането на план-сметката на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на комисия през вчерашния ден е удар и по лекарите, и по пациентите, счита Денков. 

" Бюджетът за опазване на здравето е рекорден – над 1,1 милиарда лв. допълнително, който към този момент стана над 8 милиарда лв. годишно. Над 3 милиарда са планувани за лечебните заведения, в това число 60 млн. лв. в допълнение, с цел да се приготвят лечебните заведения за изключителни обстановки, повреди и произшествия ", уточни още министър председателят. 

Като главен приоритет той уточни профилактиката. Такъв е и електронизацията. Тя ще подсигурява изсветляването на системата, счита Денков - " къде отиват парите ни и изнасят ли се нелегално медикаменти ". " Затова електронизацията, в това число и електронните предписания, са основна част от здравната промяна на държавното управление ", добави той.

Друг приоритет е изсветляване на процесите в ръководството на лечебните заведения като министърът на опазването на здравето следва да активизира контролните си звена да осъществят надзор, а резултатите - на всички места, където е допустимо, да бъдат обявявани обществено.

" Целта ни е дълбока промяна на опазването на здравето, която ще постави завършек на познатите проблеми. Това не става единствено с пари, само че и с промени в ръководството, контрола и увеличението на прозрачността в здравната ни система. Надявам се, че дружно с националното заседание ще успеем да изпълним тази промяна. Без нея нищо друго няма значение ", съобщи министър председателят.

Държавата е поела анжгажимент да усили заплатите на медицинските служащи, да усъвършенства изискванията за работа на младите експерти и да търси решение на казуса с високата междинна възраст на медицинските експерти и дефицита на фрагменти, сподели още Денков.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР